Ajax en PEC Zwolle namen het in de finale van de eDivisie tegen elkaar op in AFAS Live met 2000 toeschouwers.
Volledig scherm
Ajax en PEC Zwolle namen het in de finale van de eDivisie tegen elkaar op in AFAS Live met 2000 toeschouwers. © eDivisie

Organisatie eDivisie past format aan na evaluatie

eDivisieVorige week won PEC Zwolle de Nederlandse FIFA-competitie, de eDivisie. Projectmanager eSports bij de Eredivisie CV Arnoud Schonis kijkt tevreden terug, maar ziet na evaluaties ook verbeterpunten voor komend seizoen. Hij past het format dan ook aan.

De finale van de eDivisie in AFAS Live was een groot succes, met zo’n 2000 toeschouwers en duizenden kijkers bij de livestream. Schonis moet er zelf nog van bijkomen: „Het is een beetje onwerkelijk. In 2016 werd de eDivisie nog in een hele kleine setting gespeeld met een gordijn als decor, nu stonden we in AFAS Live met zoveel publiek. Dat is bizar man.”

Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten en Schonis is dan ook realistisch in zijn evaluatie. Bovendien heeft hij na de finale gesprekken gevoerd met de spelers en de clubs om te kijken wat er komend seizoen beter kan. „Er is veel gesproken over het feit dat slechts de nummers 1 en 2 van de competitie zeker waren van de finales in AFAS. Komend seizoen veranderen we dat naar de top 4. Er zijn dan nog vier plekken te vergeven en daar strijden de nummers 5 tot en met 12 dan om.”

Mede dankzij het play-off-systeem van het afgelopen seizoen kreeg PEC Zwolle, dat 14e stond na de reguliere competitie, toch de kans om kampioen te worden. Schonis ziet dit niet als iets negatiefs: „Het belangrijkste bij topsport is presteren wanneer het er daadwerkelijk om gaat. PEC heeft in de play-offs en op de finaledag sterk gespeeld en daardoor gewonnen. Dat is erg knap en onderdeel van de sport.”

Regel uitdoelpunten geschrapt

Het feit dat uitdoelpunten bij een gelijkspel dubbel tellen was gedurende het seizoen een veelbesproken regel. Onder andere Lev Vinken (Heracles Almelo) en Renzo Oemrawsingh (Vitesse) hadden hier kritiek op. 

Schonis meldt dat hier reeds een besluit over is genomen: „Het is meerdere keren besproken en wij geloven in deze regel omdat het meer spanning met zich meebrengt, maar snappen ook de tegenargumenten. Daarom hebben we besloten om het komende seizoen de uitdoelpuntregel te schrappen, om hierna een goede vergelijking tussen de beide seizoenen te kunnen maken. Het succesvolste format nemen we mee naar komend jaar.”

Complimenten van de UEFA

„Wat me het meeste is bijgebleven zijn alle complimenten die we kregen,” vervolgt Schonis. „Van spelers, toeschouwers en ook EA Sports en de UEFA die aanwezig waren. Ze waren enorm te spreken over hoe de dag verliep, maar ook over de aankleding van de show. Ik heb de dagen na de finale echt even op een roze wolk gezeten.”

Ondanks alle complimenten blijft Schonis ook denken in verbeterpunten: „We willen dat de catering de volgende keer meer divers is en meer verantwoorde voeding aanbiedt. Ook hopen we dat de clubs zichtbaar meer aanwezig zijn, bijvoorbeeld met een eigen stand voor de bezoekers.”

Het volgende seizoen van de eDivisie start op 2 maart.