Volledig scherm
Het League of Legends-team van PSV kreeg flinke kritiek. © PSV

PSV was voorbereid op pittige kritiek na onthulling League of Legends-team

Eerder deze maand presenteerde PSV hun League of Legends-team voor de officiële Nederlandse competitie, de Dutch League. Na FIFA is dit de tweede game waar de voetbalclub zich in gaat mengen. Het commentaar op social media was niet mals, maar PSV houdt de rug recht: „We richten ons op mensen die er wel interesse in hebben.”

Na de presentatie van het League of Legends-team van PSV was de fanbase kritisch op social media. Er werd gerefereerd aan de slechte prestaties van het voetbalelftal en de gamers werden bovendien op hun uiterlijk bekritiseerd.

Manager Marketing & Media Damian Bott blijft rustig: „Een deel van onze supporters vindt FIFA nog acceptabel, omdat het een voetbalspel is, maar League of Legends gaat hen te ver. We waren absoluut voorbereid op dat soort reacties, want die heb je altijd als je iets nieuws doet.”

Aanval op uiterlijk spelers

Bott refereert aan de reacties toen PSV begon met vrouwenvoetbal en FIFA. Ook toen waren fans kritisch en uitgesproken. Dat spelers aangevallen worden op hun uiterlijk vindt Bott jammer: „Het is heel spijtig, maar het zijn maar enkele reacties. Mensen die het leuk vinden laten vaak alleen maar een like achter en geen reactie. We richten ons op de mensen die er wel interesse in hebben en anderen hoeven ons natuurlijk niet te volgen.”

Bovendien gaat PSV er alles aan doen om te laten zien dat esports juist wel bij de club past, vervolgt Bott: „Het is ook aan ons om de juiste content te maken en invulling te geven aan de interesse van onze achterban.”

Volledig scherm
PSV was al bezig met FIFA en voegt nu League of Legends toe aan de esports-afdeling. © PSV

Unicum in Nederland

PSV is nu de enige voetbalclub in Nederland met een League of Legends-team en Bott legt uit wat hier de gedachte achter is: „De voornaamste reden om iets met esports te gaan doen was toentertijd om meer contact met onze doelgroep te hebben. Voor kinderen in de leeftijd tot 14 jaar hebben we de Phoxy Club en FC PSV, maar daarna hadden we nog niets. Met esports bereiken we ook de kinderen die wat ouder zijn, maar ook de jong volwassenen die van gamen houden”, vervolgt Bott.

Verbinding tussen jongeren en bedrijven

Ook sluit het profiel van League of Legends-spelers aan bij het partnership met Brainport Eindhoven, legt Bott uit. ,,Veel van hen hebben een technische of IT-achtergrond. Dat is een belangrijk gegeven voor ons, want veel van de bedrijven in de metropoolregio Brainport Eindhoven zijn naar hen op zoek”, vervolgt Bott. ,,Met deze stap hopen we de verbinding tussen de jongeren en de bedrijven op gang te brengen.”

Na FIFA was League of Legends volgens Bott een logische stap. „We zijn al enkele jaren bezig met esports. Dat begon met FIFA en onze deelname aan de eDivisie waar we nu al enkele seizoenen actief zijn. Internationaal zie je meer voetbalclubs met League of Legends-teams, zoals Schalke 04. Toen de Dutch League werd aangekondigd zijn we direct aan de slag gegaan. We zagen het als een mooie kans om in te stappen en hebben direct advies ingewonnen bij ervaren partijen.”

Start Dutch League

Op dinsdag 21 januari begint de officiële Nederlandse League of Legends-competitie genaamd Dutch League. Zes teams strijden dit jaar om een prijzenpot van 25.000 euro en een ticket naar de EU Masters om zich internationaal te bewijzen. PSV Esports speelt in hun eerste wedstrijd op 21 januari rond 20.00 uur tegen Team THRLL.