Ramses Jelsma: 'De keuze om esports-coach te worden is één van mijn beste keuzes ooit’
Afgelopen jaar zette Ramses Jelsma zijn esports-coachingsbedrijf Ramses Esports op. Wat begon als bijbaan is binnen één jaar uitgegroeid tot een fulltime job, ondanks tegenslagen door de coronapandemie. „Dit is één van de beste keuzes die ik ooit gemaakt heb” vertelt Jelsma.
Ramses richtte zijn bedrijf bijna een jaar geleden op als manier om coaching aan te bieden binnen esports, met nadruk op het populaire vechtspel Super Smash Bros. Spelers kunnen bij Jelsma hulp krijgen om hun vaardigheden en denkwijze in de game naar een nieuw niveau te tillen. Ondertussen is het coachen uitgegroeid tot een fulltime baan. Ondanks het succes, is coach zijn binnen games zoals Super Smash Bros een ongebruikelijke positie.
Bijbaan naar Fulltime
Voorheen werkte Jelsma ook in de game-industrie, maar niet als coach. „Ik ben begonnen met coaching als bijbaantje met de extra tijd die de pandemie mij gaf,” verklaart Jelsma in een interview met Esports Club. „Mede dankzij het feit dat ik vanuit een andere hoek coach is het zo snel gegroeid dat ik het nu fulltime doe.” Ramses besloot eind september vorig jaar om zijn bedrijf om te zetten in een fulltime baan en te stoppen met zijn huidige baan.
Tegenslagen
Het lastige aan dit soort praktijken is dat je afhankelijk bent van de huidige omgeving, en dat dit invloed kan hebben op de opbrengst. „Ik ben deels overgelaten aan wat er gebeurt in de wereld,” legt Jelsma uit. „Tijdens de pandemie is de interesse in Smash gedaald, hierdoor spelen minder mensen het spel, dus ik heb minder klanten. Daar moet je ook maar tegen kunnen.”
Over het algemeen kijkt Ramses positief terug op zijn keuze en ontwikkeling. „Al met al was beginnen met Ramses Esports een van de beste keuzes van mijn leven. Tot ik het gevoel heb dat het op is, zal ik er nog mee bezig blijven.” aldus Ramses. Het coachingsbedrijf is binnen een jaar hard gegroeid. Het eenmansbedrijf heeft nu 2500 volgers op Twitter, 1400 abonnees op YouTube en een stabiele financiële ondersteuning vanuit zijn volgers op streamingplatform Twitch.
Ongebruikelijk
Coaches spelen ook een belangrijke rol binnen esports, net zoals bij andere sporten. In de grotere esports zoals League of Legends of FIFA is een coach standaard, maar bij kleinere esports en vechtspellen is dat niet altijd het geval.
Volgens Ramses heeft dit voornamelijk te maken met hoe spelers tegen dit soort services aankijken. „Ik merk dat veel Europeanen erg trots zijn. Ze willen bewijzen dat ze het zelf kunnen. Dit zorgt ervoor dat coaches binnen Europa een vreemde positie hebben. Dat is vervelend want door alles alleen te doen word je simpelweg minder snel beter.”
Kleinere esports
Ook is het zo dat in Nederland esports zoals League of Legends heel groot zijn, maar de kleinere esports blijven snel achter. Dit zorgt ervoor dat de strijd voor de toppositie niet echt aanwezig is bij kleine esports-games als Super Smash Bros Ultimate. Ramses beaamt dit ook: „Het topniveau is hier geen prioriteit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika of Japan. Dat maakt het voor mij ook lastig, want er zijn minder mensen die om hulp vragen.”
Jelsma geeft ook aan dat de publieke opinie niet altijd in het voordeel van de coaches is. „De esports-scene zit vol mensen die altijd wel iets te zeggen hebben. Daar komt die Europese trots ook bij kijken. Er zijn zat mensen die vinden dat ze het altijd beter weten. Het is dus heel belangrijk dat ik weet wat ik waard ben en goed het publiek te woord kan staan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Esports Game Arena komt met Online Wintergames om kerstvakantie door te komen
De feestdagen kunnen een lastige periode zijn, zeker ook met de huidige lockdown naar aanleiding van het coronavirus. De Esports Game Arena komt daarom met de Online Wintergames, met 2500 euro aan prijzengeld. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Op zoek naar een instap-gaminglaptop? Dit is onze favoriet
Voor wie graag games speelt, zijn het dure tijden. High-end videokaarten zijn niet aan te slepen en als je er al aan kunt komen, is de prijs hoog. Laptops met videokaarten om mee te gamen, zijn beter te krijgen en vooral de modellen tot een euro of 1000. Wat moet je dan kopen voor dat bedrag? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Inbraak bij esportsorganisatie Sector One leidt tot verlies tienduizenden euro’s
De Belgische esportsorganisatie Sector One is beroofd. Dat meldt de organisatie zelf op Twitter. Bij de inbraak is er voor meer dan 10.000 euro aan materiaal meegenomen. Onder andere camera’s, laptops en gaming gear is meegenomen.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
LEC krijgt Nederlandse verslaggeving
De wedstrijden van de League of Legends European Championship Spring Playoffs (LEC) zijn vanaf 26 maart ook in het Nederlands te bekijken. Ontwikkelaar Riot Games geeft in een blogpost aan dat Meta de Nederlandse verslaggeving gaat verzorgen. Esports-fans kunnen Meta kennen als organisator van de Dutch- en Belgian League. -
Gamers halen bijna 2000 euro op voor het goede doel door spellen snel uit te spelen
Tijdens de Benelux Speedrunning Gathering Online 4 hebben gamers 1857 euro opgehaald. In de bijna 50-urige estafette probeerden spelers vanuit de hele wereld spellen zo snel mogelijk uit te spelen, ook wel speedrunnen genoemd. Het geld is opgehaald voor de Mind Foundation, een organisatie die zich inzet voor mentale gezondheid.