Volledig scherm
De Dutch League en de Belgian League gaan op 20 januari van start. © 4Entertainment

Regionale League of Legends-competities starten 20 januari

Over een week beginnen de Dutch League en de Belgian League. Dit zijn de regionale League of Legends-competities van de Benelux. Er wordt per regio gestreden om 25.000 euro door zes verschillende teams. Drie voetbalteams maken dit seizoen hun debuut. 

Vanaf 20 januari kun je op het Twitch-kanaal van Gamelux elke week kijken naar een live-uitzending van alle games in de Dutch League en de Belgian League. Per competitie nemen zes teams het tegen elkaar op in de strijd om de regionale titel en een ticket naar de EU Masters, waar vorig jaar een prijzenpot van 150.000 euro werd verdeeld.

4Entertainment en Riot Games

Op 18 november 2019 maakte Riot Games bekend dat de Benelux twee gloednieuwe League of Legends-competities krijgt. Waar voorheen de Benelux Premier League, ESL Dutch en ESL Proximus de boventoon voerden voor League of Legends in Nederland en België, worden dat nu de Dutch League en de Belgian League.

Deze twee competities worden georganiseerd door 4Entertainment, een van de grootste esports-producenten in de Benelux. Zij hebben van Riot Games de officiële licentie gekregen om deze competities te organiseren en teams uit de Benelux kunnen zich alleen via deze weg kwalificeren voor het internationale podium van de EU Masters.

Format competities

Organisaties konden zich in december aanmelden en zijn allen beoordeeld op verschillende vlakken van professionaliteit. In beide competities zijn zes organisaties geselecteerd die gaan strijden om een prijzenpot van in totaal 25.000 euro en een plek in de voorrondes van de EU Masters. Alleen de winnaar van de play-offs mag zich uiteindelijk internationaal bewijzen.

De zes teams spelen in het reguliere seizoen twee keer tegen elkaar en daarna gaan de beste vier teams door naar de play-offs. Daar maken zij uit wie de hoofdprijs van 2.500 euro mee naar huis neemt en de Benelux mag vertegenwoordigen op de EU Masters. Zowel de winnaar van de Dutch League als van de Belgian League probeert dan de voorrondes te winnen om zo toegang te krijgen tot het hoofdtoernooi.

Deelnemende teams

In de Dutch League zien we een mix van oude bekenden en nieuwe gezichten als het om de organisaties gaat. De deelnemende teams zijn Defusekids, Echo Zulu, Dynasty, PSV Esports, Team THRLL en mCon esports.

Volledig scherm
De teams van de Dutch League. © 4Entertainment

Ook in de Belgian League zien we een aantal nieuwkomers. De deelnemende teams zijn Sector One, TimeOut Esports, Brussels Guardians, Aethra Esports, KV Mechelen en RSCA Anderlecht.

Volledig scherm
De teams van de Belgian League. © 4Entertainment

Debuut voetbalclubs

Opvallend is het feit dat dit seizoen drie voetbalclubs hun debuut maken op het gebied van League of Legends. PSV, KV Mechelen en RSCA Anderlecht hebben allen wel ervaring in esports maar nog niet met League of Legends. In het buitenland is het al vaker voorgekomen dat voetbalclubs met League of Legends aan de slag gaan, zoals bij Schalke 04 en Paris Saint Germain.

De eerste speelronde van de Dutch League start op 21 januari om 18.00 uur op het Twitch-kanaal van Gamelux. De Belgian League start op 20 januari op hetzelfde tijdstip en hetzelfde kanaal.