Volledig scherm
Sim Formula Europe organiseert samen met InterClassics een simracing-evenement. © Sim Formula Europe

Simracers strijden in Maastricht om prijzenpot van 10.000 euro

De InterClassics in Maastricht zijn dit jaar niet alleen groot in klassieke auto’s, de autobeurs organiseert samen met Sim Formula Europe ook het grootste virtuele race-evenement van de Benelux. Sinds gisteren spelen simracers daar om een prijzenpot van 10.000 euro.

Voor het toernooi zijn de beste simracers uit verschillende Europese landen naar congrescentrum MECC gekomen, waar het evenement en het toernooi gehouden worden. Spelers moeten eerst drie keer racen in de voorrondes om door te dringen tot de finale. Deze wordt live geracet en kan door publiek bekeken worden. Er zijn in totaal duizend zitplaatsen.

De prijzenpot van 10.000 euro is de grootste voor een simracingtoernooi in de Benelux. In andere landen is simracing verder ontwikkeld. Bono Huis uit Maastricht won drie jaar geleden 200.000 dollar met simracing in Las Vegas. Hij is tevens vijfvoudig wereldkampioen Formula Sim Racing.

Maastricht logische keuze

Het is voor het eerst dat er een esports-evenement georganiseerd wordt in de regio. Maastricht is een logische keuze, omdat de stad goed bereikbaar is voor racers uit Nederland, Duitsland en andere Europese landen. Bovendien heeft de regio een aantal bekende racers voortgebracht, zoals Max Verstappen en Bono Huis. In 2018 kreeg Maastricht als eerste stad in Nederland een virtueel stratencircuit met onder andere de Maasboulevard, Noorderbrug en de Kennedybrug.  

Wethouder Vivianne Heijnen is blij met de komst van het evenement naar Maastricht: „Dit evenement past bij een slimme kennisregio als Zuid-Limburg. Het is goed voor de economie en met het MECC hebben we alle faciliteiten in huis voor dit evenement.” Volgens Heijnen zijn esports en simracing bezig aan een ‘stormachtige ontwikkeling’ en spreekt het een breed publiek aan.

Niet alleen voor esporters

Het evenement is nog tot en met zondag open voor bezoekers die simracing willen bekijken of zelf uitproberen. Er is een esports-congres, een studentseminar en er zijn wedstrijden waar bezoekers aan kunnen deelnemen. Tevens kunnen bezoekers in een full-motion-race-simulator zelf over het circuit van Maastricht racen. De meeste activiteiten op het esports-evenement zijn gratis te bezoeken.