Volledig scherm
Collin Dekkers van RKC Waalwijk wijt uitschakeling in eDivisie aan vriendjespolitiek © Esports Club

Uitgeschakeld RKC Waalwijk vermoedt vriendjespolitiek tegenspelers

eDivisieDe laatste twee rondes van het eerste eDivisie-seizoen 2019/2020 zijn gespeeld. Vier teams zijn uitgeschakeld, waaronder RKC Waalwijk dat ADO Den Haag en SC Heerenveen beschuldigde van vriendjespolitiek.

De laatste eDivisie-avond van het reguliere seizoen werd een emotionele achtbaan. RKC Waalwijk moest zijn laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo winnen om de play-offs te halen. Helaas bleek Heracles een maat te groot en dus waren de spelers uit Waalwijk aangewezen op de uitslag tussen ADO Den Haag en SC Heerenveen.

Bij winst van ADO zou RKC alsnog de play-offs halen. Heerenveen won echter van ADO, waardoor RKC uitgeschakeld werd. Collin Dekkers van RKC Waalwijk stelde na de wedstrijd in een opwelling dat ADO Den Haag met opzet verloren had van SC Heerenveen: „Je weet dat twee spelers van ADO en Heerenveen vriendjes zijn. Dan weet je dat ze Heerenveen laten winnen.”

Zielige praat

De speler van RKC Waalwijk voegde daar nog aan toe de situatie ‘esports onwaardig’ te vinden. Beschuldigde speler Jens van der Flier van ADO Den Haag werd gevraagd of de aantijgingen kloppen. „Als je kijkt naar onze wedstrijden, hebben Danny Hazebroek en ik er alles gedaan om te winnen’’, zei hij. ,,Floris speelde gewoon goed tegen mij.”

Quote

Ik gun RKC de wereld, maar dit is wel een beetje zielige praat

Floris Jorna, SC Heerenveen

Floris Jorna van SC Heerenveen liet weten dat samenspel absoluut niet aan de orde was. „Ik gun RKC de wereld, maar dit is wel een beetje zielige praat. Je kan dat je club en de mensen hier niet aandoen.”

Ajax en Heracles door naar finales AFAS Live

Ajax wist in de eerste speelronde te winnen, waardoor de Amsterdammers gegarandeerd in de top twee eindigden. Ajacied Dani Hagebeuk, die zijn individuele wedstrijd verloor, bedankte teamgenoot Curtis Poole voor zijn inzet en keek kritisch naar zichzelf: „Ik weet niet wat het is de laatste paar wedstrijden. Op zich zit er ik wel wel goed in, maar aanvallend moet het wel beter. Ik heb in de laatste drie wedstrijden niet gescoord.”

Vitesse en Heracles Almelo waren tot op het laatste moment onzeker over een top twee-notering. De nummer twee en drie waren voor de laatste twee speelrondes op één punt van elkaar verwijderd. Vitesse speelde in zijn eerste wedstrijd gelijk en verloor de tweede, waardoor Heracles Almelo door twee keer te winnen op de valreep de tweede plek overnam.

Play-offs, finales en tatoeage

De top twee is direct geplaatst voor de eDivisie-finales in AFAS Live op 15 februari en ontwijkt daarmee de play-offs die aanstaande maandag en dinsdag plaatsvinden. De beste zes teams uit de play-offs gaan ook door naar de finales in AFAS Live.

De spelers van Sparta Rotterdam werden uiteindelijk laatste en hebben volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk een nieuwe tatoeage.

Eindstand eerste seizoen eDivisie 2019/2020

Team - Punten
1. Ajax - 41
2. Heracles Almelo - 39
3. Vitesse - 35
4. FC Groningen - 34
5. VVV Venlo - 33
6. Fortuna Sitttard - 28
7. FC Emmen - 27
8. Feyenoord - 24
9. FC Utrecht - 26
10. PSV - 23
11. Willem II - 23
12. ADO Den Haag - 21
13. SC Heerenveen- 20
14. PEC Zwolle - 19
15. RKC Waalwijk - 19*
16. FC Twente - 12*
17. AZ Alkmaar - 12*
18. Sparta Rotterdam - 3*

*uitgeschakeld (op basis van doelsaldo)