-
PREMIUM
Liters satésaus en kilo's nasi, Linsey en Ming verzorgen eetfeest met 500 man in hun dorp: ‘Eten verbindt’
Een feest voor het hele dorp moet het worden, komend weekend. Dan serveren Linsey Schellaars en Ming Chan voor vijfhonderd man nasi met saté. ,,Eten verbindt. We willen mensen bij elkaar brengen, ongeacht hun achtergrond.’’ -
PREMIUM
Bij de pakken neer zitten in deze gekke tijden? Daar doet deze kaasmaker niet aan: ‘Ligt niet in m'n aard’
Het jaar 2022 was er een waar we ons ontworstelden aan de pandemie, maar het leven voor de meesten desondanks niet eenvoudiger werd. Een oorlog in de Oekraïne, een milieu- en klimaatcrisis en enorme personeelstekorten - om enkele veelbesproken kwesties te noemen. Je kunt van minder moedeloos worden. Ondernemer en boerendochter Marijke Booij uit Streefkerk laat dat niet gebeuren. -
PREMIUM
Gorcumse ondernemers doen inspiratie op tijdens Spaanse vakantie: ‘Een wijnbar als geen ander’
De Gorcumse ondernemers Alicia van den Berg en Kamal Basu openen in het hart van hun eigen stad een wijnbar, WijnBoutique Gorcum. Ze deden inspiratie op tijdens een vakantie in Spanje. ,,Een hartstikke leuk zaakje waarvan we gelijk tegen elkaar zeiden: zoiets als dit missen we in Gorinchem.’’ -
PREMIUM
Heerlijk binnenwaaien bij warme kroeg Fort Vuren voor een borrel of een glas mysterieus Drie Mutsen bier
Even binnen komen waaien heeft vandaag een wel heel letterlijke betekenis, met windkracht 7 waaien we over de toegangsbrug naar restaurant de Fortwachterij, naast een oud fort. Een indrukwekkend stukje Hollandse Waterlinie én Unesco Werelderfgoed aan de Waaldijk in het West Betuwse Vuren. ,,We zijn nu echt één van de mooiste forten van het land!’’ -
PREMIUMDE STARTER
Het begon als een studieopdracht, nu heeft Jamie (22) een eigen winkeltje: ‘Boerderijvlees is in trek’
Een opdracht voor haar opleiding mondde voor Jamie van Zandwijk (22) uit Herwijnen uit in een echt bedrijf: ze begon aan de Achterweg 67 een winkeltje met de verkoop van boerderijvlees, onder de naam Jamie’s Vlees.
-
PREMIUM
Restaurants zijn klaar voor de kerstdagen, ondanks gestegen kosten: ‘Gasten moeten er warm bij zitten’
Halsreikend kijkt de horeca uit naar de kerstdagen. Ondanks de gekrompen marge, de gestegen inkoop- en energiekosten en de onvermijdelijke doorberekening. Maar de restaurants mogen weer en ze hebben er zin in. ,,Die kerstboxen waren leuk, maar je mist de interactie met de klant.” -
PREMIUMOVER DE TONG
Wild en winters bij Het Posthuijs: ‘De open haard is weg, maar van de gerechten krijg je het vanzelf warm!’
Aan de dijk in Groot-Ammers worden we ontvangen alsof we al jaren over de vloer komen. Het gastvrije Posthuijs is sinds 2014 in handen van het ondernemende stel Breggie Uitman (43) en Sebastiaan de Heer (41). Het restaurant-eetcafé heeft vorig jaar een metamorfose gehad. ,,De open haard is weg, maar van de gerechten krijg je het vanzelf warm!’’ -
PREMIUMOVER DE TONG
Brasserie Dirk in Asperen is bijzonder: ‘Géén vis, wel vlees en veganistische gerechten en... een binnenbos’
In hotel de Schildkamp in Asperen is menig kinderfeest, bruiloft of vrijgezellenavond gevierd. De locatie stond bekend als een partycentrum, waar bowlen en steengrillen dagelijkse kost was. Nu is dat knolselderij ceviche en veganistische crème brûlée. Managing director Rachel Klaare (60) is het afgelopen decennium bezig geweest om het oude imago van zich af te schudden. ,,Zo’n idee moet je laten rijpen, tijd geven.’’
-
PREMIUM
Van Tel Aviv, naar Parijs, naar Gorinchem; na 10 jaar Sweet Ima wil Duffy nooit meer weg van de Langendijk
Duffy werkte als systeembeheerder toen ze van het ene op het andere moment besloot haar baan op te zeggen en banketbakker te worden. Met succes: de Gorcumse patisserie Sweet Ima bestaat nu tien jaar. -
PREMIUMOVER DE TONG
Koffie, cocktails en een ‘uitbuik’ brunch bij Jimmy: ‘Hippe spot in een bijzonder winkelcentrum’
De ballonnen worden opgeblazen voor een babyshower, wandelaars nemen pauze, verliefde stelletjes nippen aan een cocktail. Dit is dé plek voor koffieleuten, zoetekauwen en brunchfanaten: we zijn deze middag bij Jimmy Coffee in Gorinchem-Oost. -
PREMIUM
Gieser Wildeman en Ertepeller staan opnieuw in ranglijst met 100 beste restaurants van Nederland
Dé lijst met de allerbeste restaurants van het land - de Lekker Top-500 - is er weer. De Gieser Wildeman uit Noordeloos én de Ertepeller in Papendrecht krijgen het wederom voor elkaar om tot de beste 100 restaurants van Nederland te horen. -
PREMIUMOVER DE TONG
Bistro de Gieser Wildeman: ‘Zonder ster, mét smaak, service en… sensationele soesjes’
De Gieser Wildeman in Noordeloos, dat is toch geen onontdekte parel? Nou nee, het sterrenrestaurant heeft een goede reputatie, er zijn recensies en artikelen in veelvoud geschreven. Maar aan de andere kant van de boerderij bevindt zich de bistro. Zonder ster, mét smaak, service en… spareribs. En laat nou niet iedereen dáárvan op de hoogte zijn. -
Bierlokaal De Magistraat plakt sticker op menukaart met prijsverhoging: ‘Dit is een duidelijk signaal’
Ze zijn misschien niet de eerste horeca-ondernemers die door de energiecrisis prijsverhogingen doorvoerden, de brouwers van bierlokaal en brouwerij De Magistraat uit Almkerk. Maar ze zijn er wel goudeerlijk over en plakten een sticker op de menukaart om de stijging van 13 procent duidelijk te communiceren. ,,Onze klanten snappen het helemaal.”
-
PREMIUMOVER DE TONG
Bij dit schoolrestaurant oefenen tieners op echte gasten en dat is écht net echt
Hier worden tieners klaargestoomd voor een culinaire carrière: Schoolrestaurant Teach Inn in Gorinchem levert ‘levendig onderwijs’, waarbij leerlingen oefenen op échte gasten, met net zulke echte wensen én klachten. ,,We vragen gasten ook weleens Engels of Duits te spreken. Goed voor de oefening.’’ -
PREMIUMOVER DE TONG
Beesd-achtig goed gegeten in de Betuwe: ‘Als de ‘slagers’ van huis zijn…’
Vandaag ontmoeten we de slager. Althans, dat doet de naam van de brasserie in het West-Betuwse Beesd vermoeden: ‘Meat the Butcher’. Wanneer we op het adres aankomen zien we een vrolijke en kleurrijke ijssalon, een terrasje waar mensen gretig aan een hoorntje likken. Maar een slager? -
PREMIUMOVER DE TONG
In de trattoria van half Italiaanse Gert-Jan zegeviert het gerecht: ‘Koken zoals de nonna’s dat deden’
Je rijdt er zo doorheen, door het dorp Hoornaar in de gemeente Molenlanden met nog geen tweeduizend inwoners. Je rijdt ook zo de trattoria voorbij, maar de parasols, loungebanken en kleurige planten verraden de aanwezigheid van een horecagelegenheid in het plaatsje.
Gouden Pollepel Rotterdam
-
GOUDEN POLLEPEL
De sfeer bij Hkiki is leuk en de mezze fantastisch, maar de bediening heeft weinig kennis over de gerechten
18 januari
-
Tussenstand Gouden Pollepel Rotterdam en omstreken
26 augustus
-
PREMIUMgouden pollepel
Een knoeperd van een malse zeebaars, maar van het Verre Oosten In den Boekenkast blijft weinig over
11 januari
-
PREMIUMGOUDEN POLLEPEL
Poffertjes, vegan kroketten en hamburgers: diep verscholen in het bos zit een fijn restaurant
4 januari
-
PREMIUMgouden pollepel
Borrel Bar Bites is levendig en leuk, het eten kan hier en daar een tikkeltje beter
28 december