Volledig scherm
PREMIUM
April 2019: het begin van de aanleg van een glasvezelnetwerk in Bergen op Zoom en omgeving. Of Etten-Leur ook een glasvezelnetwerk krijgt, moet binnen een paar weken duidelijk worden. © Pix4Profs/Peter Braakmann

6 vragen: waarom zou Etten-Leur eigenlijk glasvezel willen?

POLLETTEN-LEUR - Het gaat erom spannen: krijgt Etten-Leur wel of geen glasvezelnetwerk? Netwerkbeheerder E-Fiber kan dat pas aanleggen als minstens 30 procent van de huishoudens zich voor 1 februari aanmeldt bij een aangesloten provider. Dat percentage is nog niet gehaald. Maar is het erg als dat niet lukt? En waarom dan eigenlijk? Glasvezel in 6 vragen.

Waarom is die 30 procent zo heilig?

Gerard Overmars van netwerkbeheerder en -exploitant E-Fiber: ,,De aanleg van een glasvezelnetwerk vergt grote investeringen. Voor een gemeente als Etten-Leur, met zo’n 20.000 adressen, praat je over 20 tot 25 miljoen euro. Voor we zo’n investering doen, willen we enige zekerheid hebben dat we die in 15 tot 20 jaar ook terug kunnen verdienen. Daar heb je een behoorlijke netwerkbezetting voor nodig. Vandaar die 30 procent: die mensen sluiten een abonnement af met een provider, die ons weer betaalt voor het gebruik van ons netwerk.”

Betekent dat dat wie zich inschrijft, daarna 15 tot 20 jaar aan zijn glasvezelabonnement vast zit?

,,Nee, die sluit een abonnement af met een minimale looptijd van een jaar. Dat gaat pas in als het netwerk er ligt en werkt - en het eerste halfjaar is ook nog eens gratis. Dus volgens ons is het een vrij risicoloze overstap. Je kunt zelf een deel van je huidige abonnement behouden: bijvoorbeeld wel voor internet via glasvezel kiezen, maar je huidige tv-abonnement houden.”