Volledig scherm
Poolse bevrijders trekken op 9 november 1944 door Moerdijk. © Stichting Heemkunde Moerdijk

75 jaar bevrijding groots gevierd in Etten-Leur en Moerdijk

Bevrijding 75 jaarETTEN-LEUR/MOERDIJK - Op 5 mei is er in de bioscoop in Etten-Leur eenmalig een film te zien over de bevrijding van Etten-Leur. De voorstelling maakt deel uit van een reeks activiteiten rond ‘75 jaar bevrijding’. 

In de gemeenten Etten-Leur en Moerdijk wordt er vanaf dit najaar op tal van manieren stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. ,,We vieren de bevrijding dit jaar meer dan ooit samen”, zegt burgemeester van Etten-Leur Miranda de Vries. ,,Er zijn meer verschillende organisaties bij betrokken dan andere jaren.”

Verbondenheid, vertrouwen, verraad

In de film, die wordt geproduceerd door Etten-Leurenaar Eelco Scheeres, gaan kinderen in gesprek met inwoners van Etten-Leur die de oorlog destijds bewust hebben meegemaakt. 

Quote

Veel onderwer­pen waar men in de oorlog mee te maken kreeg, spelen in het dagelijks leven nog steeds een rol

Miranda de Vries, Burgemeester Etten-Leur

,,Het is belangrijk om de jeugd te blijven betrekken bij wat er toen is gebeurd”, zegt De Vries. ,,Veel onderwerpen waar men in de oorlog mee te maken kreeg, spelen in het dagelijks leven nog steeds een rol: verbondenheid, verraad, vertrouwen. Dat komt in de film allemaal aan bod.”

Orkest van de Koninklijke Luchtmacht

Naast de vertoning van de film staan er nog tal van andere activiteiten op het programma. Zo heeft de Oranjestichting samen met diverse stichtingen en verenigingen een gevarieerd programma samengesteld. Er is een jaarmarkt en er wordt een bevrijdingsvuur ontstoken. 

Op zaterdag 23 november is er in Nieuwe Nobelaer een concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Het orkest, wat onder andere bestaat uit 41 blaasinstrumenten en een zevenkoppige ritmesectie, staat met persoonlijke verhalen, een lichtshow en videobeelden stil bij de bevrijding. 

Verder wordt er in Etten-Leur een herdenkingstegel geplaatst en is er een oecumenische dienst. De activiteiten worden verspreid vanaf eind september tot begin mei gehouden.

Militaire kleding, wapens en spullen gezocht

Ook de Heemkundekring Jan Uten Houte speelt een grote rol in de organisatie. De heemkundekring wil een grote tentoonstelling in het oude pand van de Rabobank organiseren. 

Quote

Of het nu een grote huls is of een helm, dat maakt niets uit

Petra de Mönnink, Heemkundekring Jan uten Houte

Om het publiek genoeg te kunnen laten zien, heeft de heemkundekring nog wel wat hulp nodig. ,,Militaire kleding, wapens, spullen. Of het nu een grote huls is of een helm, dat maakt niets uit. We willen het graag lenen voor de expositie”, laat Petra de Mönnink weten. ,,Ook oorkondes, foto’s en onderscheidingstekens zijn van harte welkom.” 

Bij de opening van de expositie wordt een boek met oorlogsverhalen van verschillende Etten-Leurenaren gepubliceerd. Wie nog een mooi verhaal heeft, kan contact opnemen met de heemkundekring.

Tekst gaat verder onder kader.

Subsidie

Om de festiviteiten te ondersteunen, stelt de gemeente Etten-Leur een bedrag van 9.500 euro beschikbaar. De gemeente Moerdijk heeft tot nu toe een subsidie van ongeveer 7.000 euro vrijgemaakt voor activiteiten in het kader van ’75 jaar bevrijding’.

Quote

Vanuit de gemeente Moerdijk is er geen apart budget voor de viering

Woordvoerder, Gemeente Moerdijk

,,Vanuit de gemeente Moerdijk is er geen apart budget voor de viering. Diverse organisaties hebben subsidieverzoeken ingediend voor de activiteiten die zij organiseren”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Bevrijdingsbus

Tot nu toe is er een verzoek ingediend door heemkundekringen om een ‘bevrijdingsbus’ een rondrit langs alle kernen te laten maken. Deze rondrit staat gepland voor de eerste week van november. 

Daarnaast organiseert het symfonisch ruimteorkest begin november drie bevrijdingsconcerten: in Moerdijk, Zevenbergen en Standdaarbuiten. ,,De Heemkunde Willem van Strijen heeft hier een initiatiefsubsidie voor ontvangen en het orkest heeft voor elk concert een evenementensubsidie ontvangen.”

Waalre

Het officiële begin van de herdenkingsactiviteiten is op 11 september. Dan vindt in Waalre de 75e provinciale herdenking van de Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders plaats.