Volledig scherm
Het monumentale hoofdgebouw van het Hooghuys. © BN DeStem

Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing van Etten-Leur ‘te weinig om advies gevraagd’

ETTEN-LEUR - ,,Er is totaal geen aandacht voor plaatselijke cultuurhistorie. Roto Smeets, de Leurse Muur en nu het kunstwerk aan het Van Bergenplein. Het lijkt erop dat alles moet wijken voor de centen."

Het zijn ferme woorden die Piet Paantjens gebruikt tijdens ‘De ‘Raad Luistert’. Paantjens is voorzitter van Heemkundekring Jan uten Houte en voorzitter van de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing van Etten-Leur. Mede in die laatste rol is hij bang voor het verloren gaan van cultuurhistorische elementen in de gemeente.

Kunst

,,Ik vind het ongelooflijk dat er bij bouw- en sloopplannen niet eerst wordt gekeken naar zulk soort zaken.” Paantjens duidt daarbij onder meer op de verbouwing van het Sint Antoniusgebouw aan het Van Bergenplein. In het gebouw hangt een kunstwerk, waarvan niet zeker is dat het gered kan worden als het pand wordt verbouwd. En toen de sloop van de voormalige drukkerij Roto Smeets bijna begon, bleek dat daar kunstwerken in de muren zaten gemetseld die verloren zouden gaan. ,,We moesten zelf achter de redding aan", zegt Paantjens.

Quote

Ik vind het ongeloof­lijk dat er bij bouw- en sloopplan­nen niet eerst wordt gekeken naar zulk soort zaken

Piet Paantjens, Voorzitter van de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing van Etten-Leur

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst zo min mogelijk zaken van cultuurhistorische waarde verloren gaan, pleit Paantjens ervoor dat de adviescommissie door de gemeente vaker daadwerkelijk om hun mening wordt gevraagd. ,,We komen daar met een advies over.”

Document

Clasien de Regt van Leefbaar Etten-Leur stelde daarop voor dat er een document komt met belangrijke, cultuurhistorische elementen in het gebied zodat de gemeente in kan zien waar zij eventueel rekening mee dient te houden bij het maken van plannen. 

Een goed idee, vindt Paantjens. Het is iets waar de adviescommissie en de heemkundekring mee aan de slag kunnen. ,,Maar: dat document ligt er niet morgen al. Dat kost wel even tijd.”

  1. Kara de Rooij uit Etten-Leur maakt duurzame aquarelverf
    PREMIUM

    Kara de Rooij uit Et­ten-Leur maakt duurzame aquarel­verf

    ETTEN-LEUR - Een kunstenares uit Etten-Leur is er in geslaagd verf te ontwikkelen die helemaal natuurlijk is. Vrij van dierlijke bestanddelen, gifstoffen en plastic. Daarmee is Kara de Rooij (35) de enige ter wereld. Waar de ontdekking haar brengt is nog gissen, maar het zou zo maar kunnen dat dit een doorbraak is voor veel kunstschilders uit binnen- en buitenland. “De meeste kunstenaars zitten in de ‘linkse’ hoek, die zijn over het algemeen wel bezig met milieu en duurzaamheid”, zegt ze. Volgens haar is de verf niet alleen duurzamer, maar ook mooier. En voor een vergelijkbare prijs als de niet-vegan variant.