Volledig scherm
Archieffoto Etten-Leur 04-05-2019 - Dodenherdenking in het Heerma van Vossplantsoen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Bevrijdingsvuur uit Normandië verblijft op verschillende plekken in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Het bevrijdingsvuur dat wordt aangestoken in Normandië komt zaterdag 26 oktober aan in Etten-Leur. Burgemeester Miranda de Vries brengt het vuur officieel de gemeente binnen. 

De vlam wordt in Eindhoven opgehaald door de Oranjestichting die daarbij hulp krijgt van het bestuur van de Servais Knaven Classic. De wielrenners brengen het vuur samen met andere fietsers naar de Vloeiweide. Daar wordt het overgedragen aan hardlopers van onder andere de Road Runners Etten-Leur. 

Flambouw

Zij brengen het onder begeleiding van een colonne met historische, militaire voertuigen naar het centrum van Etten-Leur. Rond 12.30 uur wordt op de Markt met de vlam een flambouw aangestoken, 

Gedurende de dag zijn er tal van activiteiten die in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Om 13.00 uur wordt in het winkelcentrum het eerste exemplaar van het boek ‘Oorlogsverhalen en Herinneringen’ door Heemkundekring Jan uten Houte uitgereikt. Vervolgens wordt, eveneens in het winkelcentrum, de tentoonstelling ‘75 jaar bevrijd Etten-Leur’ geopend. 

Militaire voertuigen

Nabij het Burchtplein worden ondertussen de historisch militaire voertuigen van ‘Vooruit Mars’ opgesteld. Om 14.45 uur gaan de legervoertuigen met het bevrijdingsvuur en de burgemeester naar de plaquette van de Timberwolves in de Domineesgang. De route eindigt bij het Nederlands Drukkerijmuseum waar De Vries om 15.30 uur de tentoonstelling ‘Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog’ opent. 

Een half uur later vertrekken wandelaars onder aanvoering van veteranen voor een tocht langs enkele gedenkplekken in Etten-Leur. Ze brengen het vuur naar de Zusters Franciscanessen, waar de vlam een paar dagen blijft. 

Tot 5 mei

De maanden daarna gaat het vuur tot 5 mei van plek naar plek. Op 30 oktober, de dag waarop Etten-Leur werd bevrijd, wordt het vuur door beide Etten-Leurse gildes naar een Vredeswake gebracht en daarna in de kapel op de Markt geplaatst.