De medewerkers van de bibliotheek bereiden de heropening voor. Ook Willeke Rosdorff (op het krukje) steekt haar handen uit de mouwen.
Volledig scherm
De medewerkers van de bibliotheek bereiden de heropening voor. Ook Willeke Rosdorff (op het krukje) steekt haar handen uit de mouwen. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Blijdschap bij de bibliotheek, maar ook een ‘knoop in onze maag’

ETTEN-LEUR - De bibliotheek in Etten-Leur opent maandag de deuren weer, maar voorlopig ziet een bezoek er anders uit dan mensen gewend waren. Geen kinderen die op de grond liggen te lezen, geen bezoekers die met een kop koffie de krant uitpluizen. ,,De bibliotheek kan nu geen uitje zijn.”

Blijdschap over de heropening overheerst, zegt Willeke Rosdorff van de bibliotheek in Nieuwe Nobelaer. ,,We vinden het fijn dat we meer voor mensen kunnen betekenen. Vaste bezoekers staan al op de ramen te tikken of we open zijn, en we zien ook op sociale media en in onze mailbox dat we gemist worden.”

De afgelopen weken werkte de bieb met verrassingspakketten en een afhaalbieb: medewerkers kozen daarbij boeken uit die mensen op konden komen halen. Maar mensen wilden ondertussen erg graag weer zélf hun leesvoer komen kiezen, merkte Rosdorff.

Quote

Vaste bezoekers komen hier vaak vooral voor het sociale aspect van de biblio­theek. Die rol kunnen we voorlopig nog niet vervullen

Willeke Rosdorff, Nieuwe Nobelaer

Dus het is mooi dat die optie vanaf maandag weer beschikbaar is. Alleen: voorlopig is de bieb er ook echt puur om boeken uit te zoeken. Op een snelle, vrij zakelijke manier. 

Rosdorff: ,,En dat zorgt voor een knoop in mijn buik. Omdat de vaste bezoekers die nu op het raam tikken vaak mensen zijn die hier vooral komen voor het sociale aspect. Een kop koffie, een praatje. En die sociale rol kunnen we voorlopig niet vervullen.”

Geen koffie, geen leescafé

Want Nieuwe Nobelaer stelt bij de heropening strikte regels in, om de kans dat mensen er besmet raken met corona te minimaliseren. Bezoekers moeten alleen komen, via de hoofdingang van het pand. Er mogen maximaal 25 mensen tegelijk naar binnen, die medewerkers tellen aan de hand van verplichte winkelmandjes. De computers zijn buiten gebruik, de koffiecorner en het leescafé dicht.

Zo houdt Nieuwe Nobelaer zich aan de richtlijnen van het RIVM en bibliothekenkoepel VOB. En dan nóg kun je nooit helemaal uitsluiten dat het virus ergens opduikt, weet Rosdorff. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lang virusdeeltjes intact blijven op papier en kunststof. Maar dát besmetting via oppervlakken mogelijk is, is wel bekend.

Quote

Boeken die terugkomen gaan 72 uur ‘in quarantai­ne', voordat we ze schoonma­ken en terugzet­ten

Willeke Rosdorff, Nieuwe Nobelaer

,,Daarom gaan boeken die worden ingeleverd 72 uur ‘in quarantaine’, voor we ze schoonmaken en terugzetten.” Dan schuilt er nog een risico in mensen die boeken uit de kast pakken tijdens het ‘snuffelen’ en weer terugzetten: ,,Ook daar proberen we rekening mee te houden: bij de ingang vraagt een medewerker of mensen klachten hebben, en daar kunnen ze ook hun handen desinfecteren.”

Ook bij bijvoorbeeld het boodschappen doen of het aannemen van pakketjes raken mensen spullen aan die anderen hebben aangeraakt. Het RIVM adviseert mensen om in die situaties hun gezicht niet aan te raken tot ze hun handen grondig met zeep kunnen wassen. Wie zich daaraan houdt, kan niet besmet raken via oppervlakken.

Noodoplossingen

Nieuwe Nobelaer bedacht de afgelopen periode allerlei manieren om mensen in Etten-Leur toch aan hun portie cultuur te helpen, terwijl het pand gesloten was.

Zo deelde de bibliotheek pakketjes met gratis boeken uit, en kon je later boeken lenen die door medewerkers voor je waren geselecteerd.

Ook gingen sommige concerten gewoon door, via een livestream. En kinderen konden elke week genieten van een voorleessessie met live muziek op Facebook en YouTube.