Zo zou het gebied Kloostervelden in Etten-Leur er ongeveer uit kunnen gaan zien, als de huidige plannen doorgaan: op de impressie gaat het om de vijver en de woningen aan de linker- en rechterzijde daarvan (afgebeeld in wit).
Volledig scherm
Zo zou het gebied Kloostervelden in Etten-Leur er ongeveer uit kunnen gaan zien, als de huidige plannen doorgaan: op de impressie gaat het om de vijver en de woningen aan de linker- en rechterzijde daarvan (afgebeeld in wit). © Gemeente Etten-Leur

Bouwplannen bij Kloostervelden: het uitlaatveldje blijft, het hertenkampje niet

ETTEN-LEUR - Bewoners van Grauwe Polder die graag in park de Grote Toer komen, kunnen hun wandelroute straks uitbreiden. Een deel van de voormalige kloostertuin van de zusters franciscanessen wordt waarschijnlijk bij dat park getrokken, als onderdeel van het bouwplan voor de Kloostervelden.

Dat de zusters de Kloostervelden hebben verkocht voor woningbouw werd in het najaar al bekend. Inmiddels ligt er een eerste schets voor het wijkje dat er kan komen.

Een groene long in de wijk

Projectontwikkelaar Maas-Jacobs ziet op deze plek ruimte voor 135 tot 142 nieuwbouwwoningen, blijkt uit die prille plannen. Die worden verdeeld over verschillende bouwvlakken, met een flinke groene zone met vijver in het midden. 

Dat groene gedeelte, dat nu nog niet openbaar toegankelijk is, wordt dan met wandelpaden verbonden met het naastgelegen park de Grote Toer. ,,Zo ontstaat eigenlijk een grote groene long in de wijk”, zegt wethouder Ger de Weert.

Om die groene long verkeersluw te houden, wordt het wijkje in de eerste plannen ontsloten via de wegen aan de zijkant van het plangebied. Via de Tamboerijn en De Streek dus. Het hondenuitlaatveldje aan de Tamboerijn blijft, omdat omwonenden duidelijk hebben gemaakt dat zij dat graag wilden behouden.

Vijver die meer dan alleen mooi is

Het (niet openbaar toegankelijke) hertenkampje op de Kloostervelden lijkt wél te verdwijnen. Op die plek komt straks de groene zone in de wijk, met daarin ook een vijver. Die waterpartij moet niet alleen mooi zijn, maar kan in tijden van hevige regenval ook een bijdrage leveren aan een slimme waterafvoer in de buurt.

Quote

Bijna een derde is bedacht als sociale huur

Ger de Weert, Wethouder

Het is de bedoeling dat er woningen komen in verschillende soorten en prijsklasses, vertelt De Weert. 

,,Bijna een derde is bedacht als sociale huur, dus met een huurprijs onder de grens voor huursubsidie. Verder zou 32 procent van de woningen bestaan uit koopappartementen vanaf drie ton, ongeveer 15 procent uit goedkope koophuizen tussen de 220.000 en 270.000 euro, en ongeveer 23 procent uit grondgebonden koopwoningen vanaf de vier ton.”

De starterswoningen in de lagere prijsklasse en de koopappartementen staan ingetekend aan de kant van de Tamboerijn, de duurdere grondgebonden woningen aan de westzijde.

De gemeenteraad is aan zet

Voordat de projectontwikkelaar de plannen verder in kan vullen, moet de gemeenteraad zich uitspreken over deze eerste kaders. Als die geen bezwaren heeft, begint een procedure die uiteindelijk moet leiden tot de daadwerkelijke bouw van het plan.