IVN-gids Corrie van Haperen laat zien hoeveel water veenmos vasthoudt. Het afstervende mos vormt later één grote spons in de bodem.
Volledig scherm
PREMIUM
IVN-gids Corrie van Haperen laat zien hoeveel water veenmos vasthoudt. Het afstervende mos vormt later één grote spons in de bodem. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

De Berk bloeit en groeit na natte lente, maar: ‘De veengrond is bijna onomkeerbaar beschadigd’

ETTEN-LEUR/ZEVENBERGEN/PRINSENBEEK - Precies een jaar geleden nam natuurgids Corrie van Haperen een verslaggeefster en fotograaf mee naar de Berk. Drie gortdroge jaren op rij hadden toen hun sporen achtergelaten in dit veengebiedje. Na het kleddernatte voorjaar van 2021 keren we terug: hoeveel herstel bood al die regen? 

  1. Meer wandel- en hardloopblessures sinds corona: ‘De reden? Slechte schoenen en te snel opbouwen’
    PREMIUM

    Meer wandel- en hardloop­bles­su­res sinds corona: ‘De reden? Slechte schoenen en te snel opbouwen’

    OUD GASTEL/ETTEN-LEUR - Vol frisse moed begon Gerard Raaijmakers (56) uit Oud Gastel met wandelen en hardlopen aan het begin van de pandemie, zoals veel Nederlanders dat deden. Al snel liep hij een kuitblessure op. Hij is niet de enige; fysiotherapeut Marieke van Zuilichem uit Oud Gastel en podotherapeut Rob Masseurs uit Etten-Leur merken een stijging in het aantal wandel- en hardloopblessures.