Volledig scherm
Leerlingen van een basisschool in ’s Gravenmoer werkten eerder deze maand nog mee aan het planten van een tiny forest in hun dorp. © Foto Pix4Profs/Jan Stads

De definitie is te streng: geen tiny forests in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Etten-Leur ziet voorlopig geen mogelijkheden voor de aanleg van zogeheten tiny forests, maar misschien wel voor de komst van ‘kleine bossen’. Het verschil? Dat zit vooral in de zeer strikte definitie van een tiny forest.

Tiny forests zijn geïntroduceerd door natuurvereniging IVN. Het idee achter tiny forests - letterlijk ‘minuscule bossen’ - is dat een bos niet groot hoeft te zijn om een bijdrage te leveren aan het behoud van soorten en ecosystemen.

Strenge regels

IVN definieerde wat een tiny forest in Nederland zou moeten zijn. Het gaat daarbij om bossen van ongeveer een tennisveld groot, die ook ruimte bieden aan educatieve activiteiten en overal minimaal 4 meter breed zijn.

Het is maar een greep uit de ‘regels’ die IVN opstelde voor tiny forests. En hoewel de gemeente Etten-Leur sympathiek tegenover het idee achter de minibosjes staat, maken die strenge regels het lastig ze hier ook echt te verwezenlijken. 

Geen subsidie

Dat meldde het gemeentebestuur vorige week in een brief aan de gemeenteraad. Vooral omdat de zeer strikte definitie ook betekent dat Etten-Leur geen aanspraak kan maken op diverse subsidies en fondsen, die speciaal voor de aanplant van tiny forests bestaan.

Quote

Voor de aanleg van een minibos, zonder de specifieke benaming tiny forest, zijn de randvoor­waar­den minder scherp gesteld

College van B en W, Etten-Leur

Dat wil niet zeggen dat Etten-Leur definitief geen ruimte ziet voor de aanleg van dit soort kleinschalig groen. ‘Voor de aanleg van een minibos, zonder de specifieke benaming tiny forest, zijn de randvoorwaarden minder scherp gesteld’, staat in de brief aan de raad. 

Zo is er  ‘geen eis gesteld over de loopafstand tot een school of andere instelling. De mogelijkheden voor de aanleg van een minibos zijn hierdoor ruimer.’

Niet al te optimistisch

De gemeente bekijkt daarom nog of er misschien wél mogelijkheden en budget zijn voor de aanleg van zulke minibossen. Die optie wordt bijvoorbeeld betrokken in de planvorming voor de aanpak van het Oderkerkpark. 

Toch lijkt groot optimisme nog niet op zijn plaats. Het college geeft in de brief namelijk al wel aan dat de eigen financiële mogelijkheden voor minibossen ‘zeer beperkt’ zijn.

Buurgemeente Moerdijk legt de komende twee jaar wel drie officiële tiny forests aan.