Volledig scherm
1964: de jeugddrumband van harmonie Apollo treedt op bij de heropening van het gemeentehuis op de Markt in Etten-Leur, na een verbouwing. Defilé door verschillende verenigingen. foto Jan Sturm/Collectie West-Brabants Archief © Jan Sturm/collectie West-Brabants Archief

‘De neergang van harmonie Apollo volgde kort na het muzikale hoogtepunt’

ETTEN-LEUR Jac van der Velden (88), schrijver van een boek over de Etten-Leurse harmonie Apollo, vindt de presentatie van dat boek best spannend. De harmonie in kwestie bestaat immers al ruim een halve eeuw niet meer. Hoeveel mensen zouden zich anno 2019 nog in de vereniging willen verdiepen?

Eerder schreef Van der Velden al een boek over harmonie Constantia, een vereniging waar hij lang als secretaris en voorzitter bij betrokken was. Die publicatie zag het levenslicht onder de vleugels van heemkundekring Jan uten Houte. Die wilde ook graag een boek uitbrengen over Apollo, de ooit zo succesvolle harmonie die bijna een eeuw bestond. Zo begon Van der Velden ook aan die klus. 

Vlijt en Volharding

Vrijdag presenteert Jan uten Houte daarmee het tweede deel in een serie over muziek in Etten-Leur. De uitgave besteedt behalve aan Apollo ook aandacht aan harmonie Vlijt en Volharding, die veel korter bestond en in 1919 opging in Apollo. Dit deel werd geschreven door Frans Passier.

Apollo beleefde zijn gloriedagen zo tussen 1947 en 1963. Van der Velden: ,,Een groot orkest, met behalve de harmonie onder meer een slagwerkgroep, drumband en meisjesdrumband. Het was één van de eerste orkesten die geüniformeerd optrad. Een modelharmonie. In 1962 promoveerden ze op een concours zelfs naar de superieure afdeling: het allerhoogste niveau waarop een vereniging muziek kon maken.‘’

Quote

Het conflict dat volgde, was voor Apollo het begin van het einde

Jac van der Velden, Auteur

Jammer genoeg volgde kort na dat hoogtepunt ook de neergang. De dirigent die de harmonie naar de hoogste divisie had geleid, had daarmee zijn top bij Apollo bereikt en stapte op. Het bestuur benoemde een opvolger zonder daarover eerst met de leden te overleggen. ,,Het conflict dat daarop volgde, was het begin van het einde.‘’ Een paar jaar later bestond Apollo niet meer.

Boekpresentatie

Behalve nu dan in dat boek, waar Van der Velden jaren werk in stak. Heemkring Jan uten Houte heeft bovendien het vaandel en enkele uniformen van de vereniging bewaard, die vrijdag te zien zullen zijn bij de presentatie van het jaarboek: ‘Etten-Leur maakt muziek, deel 2: de Kroniek van de Roomsch-Katholieke Koninklijk Erkende Harmonie Apollo Etten 1871-1970 en Harmonie Vlijt en Volharding 1903-1919'.