Vuilnisbakken langs de weg. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Vuilnisbakken langs de weg. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Dit is waarom een Etten-Leurenaar dit jaar dik 130 euro meer betaalt voor zijn afval

5 vragenETTEN-LEUR - Even slikken, voor inwoners van Etten-Leur: ze betalen dit jaar zeker 130 euro meer aan hun afvalstoffenheffing dan in 2019.

Dat staat in een woonlastenoverzicht van de Vereniging Eigen Huis. Volgens die belangenvereniging stijgt de afvalstoffenheffing in Etten-Leur daarmee harder dan in alle andere Nederlandse gemeenten. Maar waarom? Een uitleg in vijf vragen.

1. Hoe hoog was de afvalstoffenheffing in 2019, en hoe hoog is hij nu?

In 2019 betaalde een huishouden in Etten-Leur een basistarief van 156 euro; dit jaar is dat 287,76 euro. Voor elke keer dat de restcontainer aan de straat staat, komt daar een ledigingstarief bovenop. Dat steeg van 6 euro vorig jaar naar 7,50 euro. Wie in een flat woont, betaalde eerst 2 euro voor elke zak die hij in een ondergrondse container gooit. Dat werd 2,50 euro.

Een gezin in een rijtjeshuis dat tien keer zijn restafval aanbiedt, was daarvoor in 2019 dus 216 euro kwijt en nu 363 euro. 

2. Maakt de gemeente nu dan ineens veel winst op die heffing?

Nee, dat mág niet eens. Een gemeente mag niet meer afvalstoffenheffing in rekening brengen dan nodig is om het afval te verwerken. De heffing moet evenveel opbrengen als de verwerking kost.

3. Waar is dat extra geld dan voor nodig?