Volledig scherm
De grauwe veldwants © Wikimedia Commons

Dit nieuws bleef journalist Nicole Roelands het meest bij van 2018 in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Onze verslaggevers lopen stad en dorp af om u het laatste nieuws te brengen. Maar hoe ervaren journalisten een nieuwsmoment zélf? Vandaag blikt Nicole Roelands terug op het nieuws van 2018 dat haar het meest is bijgebleven.

Volledig scherm
Nicole Roelands © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

,,Iel wat is dat voor beest?” Dat was mijn eerste reactie op het zien van de grauwe veldwants op het kozijn op onze redactie in Etten-Leur. Geen enkele collega wist wat voor dier het precies was. De volgende dag zat er nog één, de dag erna nog één. Wat doe je dan? Een deskundige van het EIS Kenniscentrum Insecten bellen. Het leidde tot het artikel met de kop ‘Heb jij ‘m al gespot: de grauwe veldwants rukt op in West-Brabant’. 

Duizenden mensen reageerden op het artikel. Met name op Facebook was het artikel populair. De meest hilarische reactie was toch wel die van ene Sylvia. Ze reageerde: ,,Nou volgens mij is die al een poosje in ons land, want het ligt iedere nacht naast me! #Stinkwants.”

Het artikel was het best gelezen artikel van de dag, daarna van de week en vervolgens van de gehele maand oktober. Het bereikte een half miljoen mensen op de facebookpagina van BN DeStem. Vervolgens schreven ook andere media over onze kleine vriend. Wat begon als een verwondering op onze redactie is uitgegroeid tot een ware internethit. 

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Etten-Leur - 8-11-2018 - Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - Filmmaker Stephan Beute maakte een documentairereeks met/van mopperende oude mannen uit Etten-Leur onder de Moeierboom. Vandaag bekeken de hoofdrolspelers de film voor het eerst. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Joske Pijp, Cootje, D'n Schoorsteen..

Quote

Ook tijdens het kijken van de vijfde én laatste aflevering moest wéér iedereen lachen om Toon Heeren - beter bekend als D’n Schoor­steen.

Nicole Roelands

Als journalist moet je altijd je oren en ogen goed openhouden. Zo was ik in september op bezoek bij Frans Klep, een inwoner uit Etten-Leur die zich kwaad maakte over de gele gevel van Vincents Bed & Bistro op de Markt. Hij vertelde tijdens dat gesprek ook dat hij al een paar keer een cameraploeg had gezien in de buurt van de Moeierboom. Er zou een serie over Etten-Leur worden gemaakt. Klep wist niet wie de cameramensen waren, wel had hij accordeonist Juul Bouman erbij zien staan. Ik zocht contact met accordeonist die mij weer doorverwees naar Etten-Leurenaar Stephan Beute (27). Die fietste eens langs de Moeierboom en hoorde gemopper, maar ook gelach. ,,Het klonk altijd gezellig.” Zo ontstond het idee over een vijfdelige serie over het typische clubje onder de Moeierboom: De Bemoeierboom. 

Beute en zijn compagnon Menno Schoone (23) zochten een geschikt platform en wij wilden het initiatief graag omarmen. Op 8 november nodigden we de hoofdrolspelers uit voor de première. Gezamenlijk keken we de afleveringen op onze redactie. Het leverde hilarische momenten op. Want ook tijdens het kijken van de vijfde én laatste aflevering moest wéér iedereen lachen als Toon Heeren - beter bekend als D’n Schoorsteen - zegt: ‘Ik heb last van mijn keel hoor.’

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Jelmer Visser, de initiatiefnemer van Etten-Leugen. © Frans Nikkels

#EttenLeurstelling

Quote

Huh? Ik zat op dat moment toch echt achter een laptop in een gemeente die ze Et­ten-Leur noemen.

Nicole Roelands

Op een doodnormale maandag in november - zo ver een dag hier normaal verloopt - struinde ik social media af. Op zoek naar nieuws. Twitter vertelde mij dat er nieuwe tweets waren over Etten-Leur. Een ander nieuwskanaal meldde dat er twijfel is ontstaan over het bestaansrecht van Etten-Leur. Huh? Ik zat op dat moment toch echt achter een laptop in een gemeente die ze Etten-Leur noemen. Het twitteraccount ‘Etten-Leur is een #Leugen’ beweerde mensen te willen waarschuwen voor de ‘grootste leugen’ die ons wordt voorgehouden. 

,,Ken je iemand uit Etten-Leur? Ben je weleens in Etten-Leur geweest? Ken je iemand die in Etten-Leur is geweest? Drie keer nee? Exact, Etten-Leur bestaat niet. Is je antwoord ‘ja’ op één of meer vragen? Dat is precies wat iemand zou antwoorden die onderdeel is van het complot.”

Na wat onderzoek kwam ik bij Jelmer Visser uit. Een Metro-journalist. Ik belde hem, dat leverde een vreemd telefoongesprek op. Hij wilde in zijn rol blijven, maar ik prikte er toch doorheen. Visser wilde een Nederlandse versie van het Bielefeldcomplot opzetten. Dit is een satirische complottheorie waarmee het bestaan van de Duitse stad Bielefeld in twijfel wordt getrokken.

Tot op de dag vandaag komen nog steeds tweets over #EttenLeugen en #Ettenleurstelling voorbij.