Volledig scherm
etten leur - 20190827 - pix4profs/petervantrijen.glasvezelnetwerk in buitengebied gemeente etten leur en gemeente zundert wethouders martin vd bijl(l) en wethouder patrick kok (r) hebben contct © peter van trijen/pix4profs

Eindelijk een glasvezelnetwerk in heel Zundert en Etten-Leur: ‘De postduif kan met pensioen’

ETTEN-LEUR/ZUNDERT – Het buitengebied en de kernen van Zundert en Etten-Leur krijgen een glasvezelnetwerk. De twee gemeenten voorzien daarmee in een grote behoefte van inwoners en bedrijven.

,,We hebben er hard voor moeten knokken, maar de postduif van Zundert kan eindelijk met pensioen”, lacht Patrick Kok, wethouder van de gemeente Zundert. Het voltallige college van Burgemeester & Wethouders stemde unaniem met het voorstel in.

Grote meerwaarde

,,In Etten-Leur zijn we al een paar jaar bezig om het glasvezelnetwerk in het buitengebied uit te breiden”, zegt wethouder Martin van der Bijl van de gemeente Etten-Leur. ,,De aanleg ervan is een grote meerwaarde voor bedrijven en inwoners.”

Quote

In Et­ten-Leur zijn we al een paar jaar bezig om het glasvezel­net­werk in het buitenge­bied uit te breiden

Martin van der Bijl, Wethouder gemeente Etten-Leur

Het netwerk wordt aangelegd door het bedrijf E-Fiber, waarmee Zundert en Etten-Leur een overeenkomst voor de komende vijf jaar aangaan. 

Interesse in een aansluiting

Wanneer de gemeenten het contract officieel hebben getekend, start het bedrijf dit najaar met de ‘uitvraag’ bij inwoners en bedrijven. ,,Dat betekent dat het bedrijf gaat kijken hoeveel huishoudens en bedrijven interesse hebben in een glasvezelaansluiting”, zegt Van der Bijl. 

Quote

Het is nu aan de inwoners om te bepalen of het netwerk er daadwerke­lijk komt

Patrick Kok, Wethouder gemeente Zundert

Bij een minimum deelname van 30 procent van die huishoudens en bedrijven, wordt op korte termijn gestart met de aanleg van het netwerk. ,,Het is nu aan de inwoners om te bepalen of het netwerk er daadwerkelijk komt”, zegt Kok. ,,We hopen dat zij net zo enthousiast zijn als dat wij zijn.”

Goed voor agrariërs en gezinnen

Volgens Kok heeft de impuls ook een positief effect op het gezinsleven. ,,Het dataverbruik van een gemiddeld gezin neemt toe. Met een glasvezelnetwerk kunnen drie kinderen in één huis allemaal tegelijk probleemloos naar hun eigen serie op Netflix kijken.”

Quote

Met een glasvezel­net­werk kunnen drie kinderen in één huis tegelijk naar hun eigen serie op Netflix kijken

Patrick Kok, Wethouder gemeente Zundert

Geen kosten voor gemeente

Volgens beide gemeenten kost het hen geen extra geld, omdat de aanbesteding voor de werkzaamheden via het bedrijf gaat.

60 centimeter

Over de aanleg van een glasvezelnetwerk is in beide gemeenten al veel te doen geweest. Zo maakte Van der Bijl afgelopen juni bekend dat de gemeente Etten-Leur bereid is om de minimale graafdiepte van 60 centimeter te verlagen naar 40 centimeter, om op die manier een obstakel voor glasvezelbedrijven weg te nemen. 

Dit bleek voor E-Fiber echter niet nodig, want dat bedrijf legt de kabels wel aan op 60 centimeter diepte.