Volledig scherm
© Gerard van Offeren

Enquête Etten-Leur over omslag naar duurzame energie

ETTEN-LEUR - Inwoners van Etten-Leur mogen zich uitspreken over de manier waarop ‘we’ de omslag naar duurzame energie in 2030 willen bereiken.

De gemeente Etten-Leur heeft, net als andere gemeenten in de regio, een enquête uitgezet, omdat ze wil weten of het onderwerp duurzaamheid leeft bij haar inwoners.

Dinsdagochtend hadden ‘al meer dan zeventig inwoners meegedaan', zegt een woordvoerder enthousiast. ,,Hoe meer mensen hun mening en ideeën geven,  hoe beter.”   

‘Denkt u met ons mee", luidt de kop boven een bericht op de Facebookpagina van de gemeente Etten-Leur. Onder een tekst met de doelstelling van de zogenaamde ‘regionale energiestrategie’ kan de enquête gestart worden, met tien vragen, in enkele minuten te beantwoorden.  

Klimaatakkoord

De Nederlandse overheid wil in 2030 49% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. CO2 uitstoot zorgt voor temperatuurstijging. In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken om de temperatuurstijging op aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5°C. 

Om dat te bereiken moeten we elektriciteit duurzaam opwekken. Dat heeft gevolgen voor hoe ons landschap van de toekomst eruit ziet. Om daar slimme keuzes in te maken werkt de gemeente samen met andere partijen aan een Regionale Energie Strategie (RES). 

Van de inwoners wil de gemeente graag weten waar ze bij deze regionale energiestrategie op moet letten en wat burgers zelf willen doen of bijdragen. Zijn betrokkenen bewust bezig met energieverbruik, kennen ze de mogelijkheden om hun huis duurzaam te maken, zien ze daar tegenop en willen ze ook persoonlijk betrokken worden bij het onderwerp? 

De enquête kan nog tot en met zondag (15 september) ingevuld worden.