Volledig scherm
Jongeren onder de 18 zouden helemaal niet moeten drinken, zegt de gemeente Etten-Leur. Die stelt binnenkort een nieuw beleid vast dat drankproblemen in de gemeente moet voorkomen. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA

Etten-Leur wil jeugd weghouden bij alcohol

ETTEN-LEUR Jongeren onder de 18 zouden helemaal geen alcohol moeten drinken; iedereen die ouder is, zou verstandig met drank om moeten gaan. Dat is, in een notendop, de visie van de gemeente Etten-Leur op alcoholgebruik.

De gemeenteraad praat begin december over het Integraal Preventie- en handhavingsplan Alcohol Etten-Leur: een document dat vastlegt hoe de gemeente met drankgebruik om wil gaan. Zo'n beleid lag er overigens al, maar het is toe aan een update. Het plan wordt elke paar jaar bijgeschaafd en geactualiseerd.

Ouders

Het nieuwe plan (voor de periode 2020-2021) bouwt in grote lijnen verder op het huidige. Nog steeds wil de gemeente Etten-Leur drankgebruik onder minderjarigen zoveel mogelijk ontmoedigen. Niet alleen door mee te doen aan campagnes die jongeren zélf informeren over de risico's van alcoholgebruik, maar ook door hun ouders ervan te overtuigen dat drinken onder de 18 geen goed idee is. 

Quote

Ouders die nu tieners in huis hebben, zijn zelf opgegroeid toen je onder de 18 nog wel mocht drinken

Frank Vrolijk, Wethouder in Etten-Leur

,,We moeten het nog echt tussen alle oren doen landen, dat je onder de 18 niet zou moeten drinken‘’, zegt verantwoordelijk wethouder Frank Vrolijk. ,,De ouders die nu tieners in huis hebben, zijn zelf opgegroeid toen je onder de 18 nog wel mocht drinken. Het kost daarom soms wat moeite om mensen ervan te overtuigen dat alcoholgebruik op die jonge leeftijd echt kan leiden tot schade. Die bewustwording, dat is waar we vooral op in willen zetten.‘’

Volwassenen

Het preventieplan geeft prioriteit aan het voorkomen van schadelijk alcoholgebruik bij de jeugd. Verstandig alcoholgebruik op hogere leeftijd heeft nu wat minder prioriteit, maar komt in een volgend plan wel uitgebreider aan de orde. Dat betekent dat ook de handhavingsuren die worden ingezet op dit dossier, nu nog vooral worden gebruikt om te controleren of bijvoorbeeld festivals en sportkantines geen drank verkopen aan minderjarigen.

Resultaten

Het beleid van de afgelopen jaren heeft op sommige punten mooie resultaten opgeleverd, meldt een gemeentewoordvoerder. Zo daalde het percentage 13- en 14-jarigen dat in de maand voor een onderzoek gedronken had, van 20 procent in het schooljaar 2013/2014 tot 13 procent in schooljaar 2017/2018. Recentere cijfers zijn in het plan niet opgenomen.