Volledig scherm
Snelheidsmeter in een auto toont de gereden snelheid - Foto ter illustratie. © ANP / Lex van Lieshout

Etten-Leurse bewoners in de knel met gemeente: ‘Veiligheid kinderen staat op het spel’

ETTEN-LEUR - Bewoners van de Zilvermeeuw in Etten-Leur eisen dat de gemeente meer actie onderneemt voor het tegengaan van snelheidsduivels rond de speeltuin. De gemeente heeft slechts een tijdelijke oplossing: een 'smileybord’ gedurende zes weken. Buurtbewoners vinden dit onvoldoende en stellen de gemeente verantwoordelijk bij een eventuele aanrijding.

De Zilvermeeuw heeft volgens bewoner Vera Gijsen ‘de meest gebruikte speeltuin van Etten-Leur’. Jonge kinderen uit de hele wijk komen dagelijks naar de straat om te spelen in de speeltuin. Volgens Gijsen is de situatie helder:

,,De speeltuin ligt in een bocht waar bestuurders zich makkelijk doorheen manoeuvreren. Er geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur, maar bijna iedereen in de buurt merkt dat auto’s veel harder rijden dan toegestaan.”

Klachten

Quote

Auto's rijden harder dan toegestaan rond de speeltuin

Vera Gijsen, buurtbewoner

De gemeente stelt dat de woonstraat volgens de richtlijnen goed is ingericht, maar de buurtbewoners hebben daar volgens Gijsen een andere mening over.

,,De straat heeft twee drempels en is bedoeld voor bestemmingsverkeer, maar in de praktijk werkt het niet. De drempels zijn weggezakt en er komt zelfs vrachtverkeer door onze straat.”

Drie bewoners hebben een klacht ingediend bij de gemeente via de BuitenBeter-app. Twee bewoners kregen geen antwoord en de derde kreeg geen oplossing voorgeschoteld.

De wijkmanager zou volgens de woordvoerder van de gemeente niet op de hoogte zijn van het fenomeen snelheidsduivels in de straat. De woordvoerder zegt wel dat ze op de hoogte is van de klachten:

,,De gemeente vindt het vervelend dat de inwoners zich niet veilig voelen, maar de Zilvermeeuw is een woonstraat in het hart van de wijk. Het gaat hier om bestuurders die de straat heel goed kennen.”

Gevaarlijk voor kinderen

Quote

Wij stellen de gemeente aansprake­lijk bij een ongeluk

Maribel, buurtbewoner

Buurtbewoner Maribel (die liever niet met haar achternaam in de krant wil) heeft twee kinderen en maakt zich zorgen om de veiligheid van haar zoontjes.

,,Ik leer mijn kinderen aan hoe ze een straat moeten oversteken, maar het blijven kinderen. Mijn zoon is al een keer bijna onder een auto gekomen en een ander kind lag er al half onder.”

De twee bewoners willen met de straat de gemeente aansprakelijk stellen als er een aanrijding voorkomt. ,,Het is nu gewoon wachten op een ongeluk”, vertelt Maribel.

De gemeente plaatst op een onbekende datum voor zes weken een smileybord in de straat en collega’s van Verkeer en Vervoer en groen- en wegbeheer overleggen welke verbeteringen mogelijk zijn. Maar dat is volgens de buurtbewoners niet genoeg. Gijsen wil graag in gesprek met de gemeente om beter gehoord te worden.

  1. Kara de Rooij uit Etten-Leur maakt duurzame aquarelverf
    PREMIUM

    Kara de Rooij uit Et­ten-Leur maakt duurzame aquarel­verf

    ETTEN-LEUR - Een kunstenares uit Etten-Leur is er in geslaagd verf te ontwikkelen die helemaal natuurlijk is. Vrij van dierlijke bestanddelen, gifstoffen en plastic. Daarmee is Kara de Rooij (35) de enige ter wereld. Waar de ontdekking haar brengt is nog gissen, maar het zou zo maar kunnen dat dit een doorbraak is voor veel kunstschilders uit binnen- en buitenland. “De meeste kunstenaars zitten in de ‘linkse’ hoek, die zijn over het algemeen wel bezig met milieu en duurzaamheid”, zegt ze. Volgens haar is de verf niet alleen duurzamer, maar ook mooier. En voor een vergelijkbare prijs als de niet-vegan variant.