De familie Vellekate: Martijn, Kim en dochter Charlotte (5).
Volledig scherm
De familie Vellekate: Martijn, Kim en dochter Charlotte (5). © onbekend

Etten-Leurse familie in Italië blij: ‘Meteen al reserveringen’

CITTA DELLA PIEVE/ETTEN-LEUR - ‘Yes, we kunnen open!’ Berichtjes van deze strekking overspoelden zaterdagochtend de Whatsapp-groep van Martijn Vellekate en andere Nederlanders die in of rond Città della Pieve wonen. 

Aanleiding: de aankondiging van de Italiaanse overheid deze zaterdagochtend dat de grenzen per 3 juni weer open gaan. Dat betekent dus ook dat toeristen weer mogen komen. 

,,We zijn ontzettend blij", juicht Vellekate die samen met met zijn vrouw Kim en dochtertje Charlotte in december hun woonplaats Etten-Leur verliet om een vijftien jaar lang gekoesterde droom te realiseren: gasten ontvangen in Pian della Bandina, een klein appartementencomplex in het hart van Italië, vlakbij het stadje Città della Pieve. 

Timing had niet slechter gekund

De timing voor emigratie had niet slechter gekund, vertelde hij twee maanden geleden aan deze krant, toen de lockdown net was ingetreden en ook zij in quarantaine moesten.

Nu ziet de toekomst er een stuk zonniger uit, al komt er nog geen champagne aan te pas. ,,We gaan niet van zwart naar wit, om het zo uit te drukken. Er zijn nog steeds beperkende maatregelen. Neem nou het dragen van mondkapjes; dat is officieel nog steeds verplicht in Italië. Ik weet niet of vakantiegangers daar op zitten te wachten.”

Quote

Ik weet niet of vakantie­gan­gers op mondkapjes zitten te wachten

Martijn Vellekate , Exploitant vakantieoord Italië

En dan is er nog steeds de anderhalvemeter-maatregel. Afstand van elkaar blijft voorlopig nog zeker een vereiste.

Het appartementencomplex van Martijn en Kim Vellekate uit Etten-Leur in Umbrië bevindt zich in een natuurlijke, weidse omgeving.
Volledig scherm
Het appartementencomplex van Martijn en Kim Vellekate uit Etten-Leur in Umbrië bevindt zich in een natuurlijke, weidse omgeving. © onbekend

 ,,Gelukkig hebben wij in en rond ons appartementencomplex heel veel ruimte", vervolgt Vellekate, ,,maar dan nog: je gaat ook op vakantie om elkaar op te zoeken, om samen dingen te ondernemen of een pizza-avond te organiseren. Dat wordt allemaal wel lastiger.”

Toch al mailtjes

Eén ding is alvast zeker: Pian della Bandina zal niet leeg zijn deze zomer. ,,Ik heb vanochtend al meteen mailtjes met vragen gekregen en zelfs al een paar aanvragen voor reserveringen. Top!"

  1. ‘Heerlijk, het hooi is binnen’
    Boerenpraat

    ‘Heerlijk, het hooi is binnen’

    Nadat de eerste snede binnen is - dit is het eerste gras dat geoogst wordt in het voorjaar, vaak ook het beste gras - maak ik me op voor het winnen van hooi uit het natuurgebied. In dit gebied, grenzend aan de boerderij, wordt niet bemest en geen gebruikgemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Extensief, ecologisch beheer, zoals dat heet. In verband met probleemonkruid, zoals ridderzuring en akkerdistel, mag ik er eerder maaien, zodat dit onkruid zich niet kan vermeerderen. Zo krijgen de planten geen kans om zaad te vormen.