Raamshoot van geboortefotograaf Ilse Nelisse uit Etten-Leur. Spiegelingen maken de foto's uniek.
Volledig scherm
Raamshoot van geboortefotograaf Ilse Nelisse uit Etten-Leur. Spiegelingen maken de foto's uniek. © Ilse Nelisse

Etten-Leurse geboortefotograaf in coronatijd: raamshoots

ETTEN-LEUR - Nee, geboortes fotograferen, dat kan nu even niet. Maar kersverse gezinnetjes door het raam op de gevoelige plaat vastleggen, dat kan wel. Geboortefotograaf Ilse Nelisse uit Etten-Leur is er zojuist mee begonnen. 

,,Vanwege corona mag ik nu niet meer bij geboortes zijn om reportages te maken”, zegt ze. ,,En ook kraambezoek kan nu niet. Heel begrijpelijke en verstandige maatregels,  maar hierdoor loop ik wel opdrachten mis. Daarom ben ik met raamshoots begonnen.”

Ilse: ik wilde toch het kindje van mijn vriendin zien

En dat ging eigenlijk op een heel natuurlijke manier toen een vriendin van haar beviel en Ilse toch de nieuwe spruit wilde bewonderen. ,,Dat moest via het raam. En zo heb ik dan maar foto's gemaakt.”

Quote

Ik probeer spiegelin­gen te vermijden die lelijk zijn, zoals bijvoor­beeld een container

Ilse Nelisse, Geboortefotograaf Etten-Leur

Door het raam fotograferen is lastiger vanwege de spiegelingen, legt ze uit. ,,Ik probeer spiegelingen te vermijden als ze lelijk zijn, bijvoorbeeld een auto of een container, maar delen van de tuin kunnen juist weer wel leuk zijn. Het geeft in ieder geval een bijzonder effect en maakt het tot een uniek verhaal.”

Communiceren door het raam is minder persoonlijk

De communicatie met de gefotografeerden verloopt vanachter glas een stuk moeizamer. ,,Als er een raam tussen zit is het contact met de cliënt wat onpersoonlijker en leer je de mensen minder goed kennen. In het geval van mijn vriendin was dat uiteraard veel minder een probleem".

Nog een voorbeeld van een zogeheten raamshoot van Ilse Nelisse.
Volledig scherm
Nog een voorbeeld van een zogeheten raamshoot van Ilse Nelisse. © Ilse Nelisse

Nelisse specialiseerde zich ruim zes jaar geleden in geboortefotografie nadat ze bij de geboorte van een neefje mocht zijn. ,,Ik vond het meteen geweldig omdat de emoties die erbij horen, zo puur zijn. Die wil ik vastleggen.”

Moeders herinneren zich vaak niet alles

Een geboortefotograaf ontzorgt vaders, die zich in plaats van fotograferen op andere dingen kunnen richten. En daarnaast vertellen ze het complete bevallingsverhaal. ,,Je hoort vaak dat moeders de bevalling in een soort roes beleven en zich niet alles precies herinneren.”

De spiegelingen geven de foto's een speciaal effect.
Volledig scherm
De spiegelingen geven de foto's een speciaal effect. © Ilse Nelisse
  1. ‘Heerlijk, het hooi is binnen’
    Boerenpraat

    ‘Heerlijk, het hooi is binnen’

    Nadat de eerste snede binnen is - dit is het eerste gras dat geoogst wordt in het voorjaar, vaak ook het beste gras - maak ik me op voor het winnen van hooi uit het natuurgebied. In dit gebied, grenzend aan de boerderij, wordt niet bemest en geen gebruikgemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Extensief, ecologisch beheer, zoals dat heet. In verband met probleemonkruid, zoals ridderzuring en akkerdistel, mag ik er eerder maaien, zodat dit onkruid zich niet kan vermeerderen. Zo krijgen de planten geen kans om zaad te vormen.