Gemeentehuis Etten-Leur
Volledig scherm
Gemeentehuis Etten-Leur © Hélène Schenk

Extra tijd voor gesprek over bouwplan Kloostervelden Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Belanghebbenden krijgen nog wat extra tijd voor overleg over de toekomst van de Kloostervelden in Etten-Leur. De gemeente gaat nog in gesprek met bewoners van de Harpdreef en de verkeersafwikkeling verdient meer aandacht. 

Aanvankelijk zou de gemeenteraad maandagavond een besluit hebben genomen over de kaders voor de herontwikkeling van het terrein. Maar een onderzoek naar de gevolgen voor het verkeer kwam te laat beschikbaar. Belanghebbende bewoners en politici hadden daardoor te weinig tijd er op te reageren.

Verkeersonderzoek

Het verkeersonderzoek heeft enkele conclusies opgeleverd. De Harpdreef en de Streek hebben voldoende ‘restcapaciteit’ om extra verkeer aan te kunnen. Op de Tamboerijn zal het iéts drukker worden, maar ook dat moet geen problemen opleveren. De veiligheid is daar ook niet in het geding, als er maar wat beplanting weg wordt gehaald en de ontsluiting bij de Streek beter verlicht wordt.  

Tamboerijn

Zegt de gemeente. Het doortrekken van de Tamboerijn is overigens niet aan de orde. Dat heeft volgens de wethouder gevolgen voor het verkeer in een veel groter gebied en het idee is ‘twintig jaar geleden al eens uitvoerig bediscussieerd en toen van tafel gehaald.’  

Harpdreef

Bewoners van de Harpdreef vrezen voor hun privacy door de wijze waarop de nieuwbouw op ‘veld 3' staat ingetekend. De gemeente gaat nu kijken, met bewoners en de projectontwikkelaar, of de woningen op veld 3 gedraaid kunnen worden, zodat er minder zicht is op de huizen aan de Harpdreef. 

Bisdom

Voor de Kloostervelden, tussen de Tamboerijn, Pianohof en de Streek, is een plan ontwikkeld met 125 woningen en veel groen. De gronden zijn van de congregatie. Officieel moet Rome nog toestemming geven aan de congregatie van de zusters van Franciscanessen om de grond te verkopen. 

De bedoeling is dat het bouwplan over een maand opnieuw ter besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. 

Withofcomplex

Nieuwbouw is ook voorzien op het Withofcomplex, noordoostelijk gelegen ten opzichte van de Kloostervelden. Daar, achter de Bisschopsmolenstraat, is een plan ontwikkeld voor in totaal 85 appartementen, de helft huur en de helft koop. In welke prijsklasse gebouwd wordt, kon wethouder Ger de Weert vorige week nog niet zeggen. Er is nog overleg gaande met de projectontwikkelaar. 

Zienswijze

Er wordt een parkeerterrein aangelegd en een halfverdiepte parkeerkelder. De kelder wordt ontsloten op de Bisschopsmolenstraat, het parkeerterrein op de toegangsweg (San Francescolaan) van het terrein.

Het ontwerp-bestemmingsplan voor het Withofcomplex ligt nog tot en met 1 juli ter inzage. Wie wil kan een zienswijze indienen.