Volledig scherm
December 2016: de kerstboom voor het Raadhuisplein wordt op zijn plek getakeld. © Gerard van Offeren/Pix4Profs

Happy end voor zoektocht naar grote kerstboom in centrum Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Het leek even spannend te worden: zou de gemeente Etten-Leur op tijd kerstbomen vinden voor de aankleding van het Van Bergenplein en Raadhuisplein? Maar met nog een paar weken te gaan voordat de Sint vertrekt en de bomen komen, heeft de gemeente een aantal geschikte exemplaren op het oog.

De gemeente gebruikt al jaren een vrij originele methode om aan de grote kerstbomen voor het centrum te komen: die haalt ze uit de tuinen van inwoners. Met toestemming van die bewoners, uiteraard. Zo gaat het al meer dan tien jaar, en dat ging al die tijd goed.

Feestboom

De gemeente let het hele jaar door op of er kap-aanvragen binnenkomen voor grote dennenbomen op particulier terrein. Als daar bomen tussen zitten die geschikt zijn als grote ‘feestboom’ voor december, vraagt de gemeente betrokken inwoners soms of zij de boom daarvoor mag gebruiken. Etten-Leur zorgt dan voor de kap en afvoer.

Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Een win-winsituatie, legt een gemeentewoordvoerder uit. Voor betrokken bewoners is het makkelijker, want die hoeven zelf niet voor de kap van een grote boom te zorgen. ,,Voor ons als gemeente is het goedkoper dan een boom kopen. En er zit ook nog een duurzaamheidsaspect aan: een boom die anders al zou worden afgevoerd, krijgt nog eventjes een tweede leven als kerstboom.‘’

Quote

Een boom die anders al zou worden afgevoerd, krijgt nog even een tweede leven als kerstboom

Woordvoerder, Gemeente Etten-Leur

De tijd dringt

Al die jaren werkte dit systeem prima. Maar dit jaar begon de tijd ineens wel érg te dringen: het is  half november geweest, en vorige week had de gemeente nog geen geschikte kerstbomen voor het centrum op het oog.

Een oproep op de gemeentelijke Facebookpagina leverde echter al snel een paar tips over mogelijke kerstbomen op, zegt de woordvoerder. ,,Het lijkt erop dat we onze bomen toch nog op tijd gaan vinden.‘’

Wanneer de bomen precies geplaatst worden, kon de gemeente gisteren nog niet melden.