Volledig scherm
Marjolijn van Kooten (foto Richard Zandberg) © Marjolijn van Kooten

Hardop lachen om een zware depressie

ETTEN-LEUR Depressies, angststoornissen, de psychiatrie: meestal geen onderwerpen waar mensen om lachen. Maar in de zaal bij cabaretière Marjolijn van Kooten, die volgende week Etten-Leur bezoekt, is dat anders.

Zij speelt op 16 januari de voorstelling ‘Ongestoord’ in Nieuwe Nobelaer, haar derde voorstelling in een categorie die ze ‘psychiatrisch cabaret’ noemt.

Angsten

,,Ik heb twintig jaar last gehad van depressies en angststoornissen”, vertelt Van Kooten. ,,In die periode studeerde ik af, ging ik werken, ging ik naar de theateropleiding. En ik maakte een eerste kleinkunstvoorstelling. Maar pas met mijn tweede voorstelling, waarin ik vertelde over mijn eigen problemen, raakte ik een snaar. Toen zaten de zalen ineens vol.”

Quote

Toen ik vertelde over mijn eigen problemen, raakte ik een snaar en zaten de zalen ineens vol

Marjolijn van Kooten

Al ging die show over zware klachten, haar optredens zijn licht. ,,Dat deze thema’s zwaar en moeilijk zijn, hoef je mensen echt niet uit te leggen. Het werkt juist bevrijdend er grappen over te maken.”

Hoopvol

Inmiddels gaat het overigens veel beter met Van Kooten zelf. Toch koos ze er bewust voor de thematiek van eerdere voorstellingen vast te houden. ,,Omdat ik wil laten zien dat het echt kán, dat het beter gaat. Wie er middenin zit, kan zich dat vaak niet voorstellen. Die hoopvolle boodschap wil ik uitdragen.”

‘Ongestoord’, Marjolijn van Kooten, donderdag 16 januari in de Nieuwe Nobelaer.