Volledig scherm
Foto ter illustratie. © thinkstock

Heemkundekring Etten-Leur roept op om 30 oktober vlag uit te hangen

Bevrijding 75 jaarETTEN-LEUR - De bevrijding van Etten-Leur 75 jaar geleden wordt de komende tijd met verschillende activiteiten gevierd. 

Heemkundekring Jan uten Houte benadrukt nogmaals hoe onvanzelfsprekend het is dat wij vandaag de dag in vrijheid leven en doet daarom een bijzondere oproep aan de inwoners van Etten-Leur: hang op 30 oktober de Nederlandse vlag uit. ‘Vrijheid! Op 30 oktober de vlag uit... u toch ook?’ ,,De herinnering is vooral bedoeld om na te denken over wat oorlog met ons doet", aldus de heemkundekring. 

Regels

Nederland kent alleen wettelijke regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Voor het uithangen van de vlag door burgers, bedrijven of instanties geldt geen wet. Zij mogen de vlag iedere dag van het jaar uithangen. 

Wel zijn er een aantal gebruiken. Zo mag de vlag het verkeer niet hinderen en de grond niet raken. Ook is het de gewoonte de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. De oranje wimpel gaat in de regel alleen uit op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.