De bibliotheek in de Nieuwe Nobelaer is sinds maandag gesloten vanwege de RIVM-maatregelen om Covid-19 te beteugelen.
Volledig scherm
De bibliotheek in de Nieuwe Nobelaer is sinds maandag gesloten vanwege de RIVM-maatregelen om Covid-19 te beteugelen. © Nicole Froeling

Het is akelig stil bij de Nieuwe Nobelaer

ETTEN-LEUR - In de bibliotheek is nog één medewerkster bezig, achter de balie komen telefoontjes binnen over uitgestelde cursussen en voorstellingen. Zo levendig en druk als het er normaal is, zo rustig is het nu in de Nieuwe Nobelaer. Het merendeel van de vaste medewerkers werkt vanuit huis, bezoekers kunnen er zeker tot 6 april niet terecht.

De ontwikkelingen gingen de afgelopen dagen razendsnel. Vorige week woensdag trad VOF de Kunst nog op in het cultuurcentrum in Etten-Leur, zaterdagochtend repeteerde een deel van de musicalklas er nog.

Maar op basis van de steeds aangescherpte RIVM-maatregelen legde de Nieuwe Nobelaer de afgelopen week stap voor stap alle activiteiten stil. Eerst stopten de voorstellingen. Een paar dagen later viel het besluit de cursussen op te schorten. En een paar uur later werd duidelijk dat ook de bibliotheek moest sluiten.

Quote

Onze eerste zorg zijn de mensen die ernstig ziek zijn en de zorg die overeind moet blijven

Hilda Vliegenthart, Bestuurder Nieuwe Nobelaer

,,Wat nu gebeurt, is natuurlijk een enorme klap voor de cultuursector”, zegt directrice Hilda Vliegenthart. ,,Maar ons past ook bescheidenheid. Onze eerste zorg zijn de mensen die ernstig ziek zijn en de zorg die overeind moet blijven.” Dat lijken bezoekers die bellen ook te beseffen, zegt Vliegenthart. ,,Er is veel begrip, maar er zijn ook veel vragen.”

Zoveel mogelijk voorstellingen en cursussen worden later ingehaald; mensen die daar niet bij kunnen zijn, krijgen hun geld terug. Door activiteiten waar mogelijk in te halen, hoopt de Nieuwe Nobelaer de financiële consequenties van de corona-crisis beperkt te houden. Hoe groot die uiteindelijk zullen zijn, is volgens Vliegenthart nu nog ‘onmogelijk in te schatten'. 

Uitzonderlijke omstandigheden

De uitzonderlijke omstandigheden hebben hoe dan ook nare consequenties. Vooral voor veel van de ongeveer 30 zzp’ers die normaal voor Nieuwe Nobelaer werken, bijvoorbeeld als docent bij de cultuureducatietak. Totdat de activiteiten weer opstarten, missen zij inkomsten. ,,Van de 37 fte aan vaste medewerkers kunnen de meeste mensen tot nu toe wel thuis aan de slag blijven.”

Toch hopen Vliegenthart en haar medewerkers dat ze zo snel mogelijk weer verantwoord op kunnen starten, ‘vooral de bibliotheek’. ,,Ik vind alles wat wij doen belangrijk. Maar de bibliotheek wijkt in die zin af, dat het eigenlijk het enige écht openbare gebouw is in Nederland. Een plek waar je zomaar heen kunt zonder dat iemand vraagt wat je eigenlijk komt doen.”

Quote

Dat we ouders niet kunnen helpen met boeken terwijl de scholen dicht zijn, vind ik écht heel naar

Hilda Vliegenthart

Veel vaste bezoekers missen nu hun dagelijkse krantje, het praatje bij een kopje koffie. ,,En dan is er nu ook nog een extra grote behoefte aan boeken om kinderen aan het lezen te houden terwijl de scholen dicht zijn. Dat we ouders daar niet mee kunnen helpen, vind ik écht heel naar.”