Volledig scherm
Een impressie van hoe het Juvenaat er straks uit moet zien. © Impressie Studio AAAN/NBU

Het Juvenaat telt straks 120 appartementen

Het Juvenaat in Etten-Leur krijgt er 120 woningen bij, verdeeld over de monumentale gebouwen op het voormalige Edward Poppeterrein en enkele nieuwe bouwblokken. Alle woningen zijn appartementen. Het plan voorziet niet in grondgebonden woningen.

Een ontwerp-bestemmingsplan dat de bouw mogelijk moet maken, is gisteren toegelicht door wethouder Ger de Weert. ,,We gaan bij de aanleg uit van behoud van de bestaande Juvenaatsgebouwen en het 'bidlaantje', waar vroeger de broeders hun gebeden opzegden", aldus De Weert. ,,Naast en achter de gebouwen komen vier nieuwe bouwvolumes met daaronder halfverdiept parkeren. De zichtlijnen door het terrein blijven behouden."

Antikraak tegen verloedering

De monumentale bebouwing van het voormalige internaat is al enige tijd bewoond. Deze antikraak moet verloedering en vernieling van de gebouwen tegengaan.

In oktober was er al een eerste bijeenkomst voor de direct omwonenden, binnenkort ligt het plan ter inzage en is de formele inspraak. Een klein jaar geleden is de aanbesteding voor het project gewonnen door NBU uit Etten-Leur. 

De Weert rekent er op dat de bouw van het Juvenaat eind dit jaar kan starten, met de eerste opleveringen in 2021. De 120 woningen, waarvan 15 procent in het segment middeldure huur (750-1050 euro), zijn vooral bedoeld voor één- en tweepersoons huishoudens. 

Liever ruimte dan meer woningen

De wethouder denkt dat de woningen een welkome aanvulling zijn op het aanbod, gezien de gespannen woningmarkt. ,,Meer woningen in dit plan hadden gekund", zei hij gisteren, ,,maar we kozen bewust voor behoud van het ruimtelijke karakter van het gebouw en de omgeving."

Zo blijft de parkachtige setting van het Juvenaat met het vele groen behouden. De bestaande bomen blijven zo veel mogelijk staan. Behalve onder de nieuwe appartementsgebouwen is er parkeergelegenheid op straat, maar de auto is in het gebied duidelijk te gast.

Parkachtige setting

Het voormalige internaatgebouw 'Edward Poppe' krijgt in het voorlopige plan 18 appartementen met een terras en 16 appartementen van twee lagen met een tuin. Aan weerszijden van dit hoofdgebouw komen twee nieuwe volumes met ieder 11 appartementen. 

Meer naar achteren op het terrein komen twee bouwblokken met ieder 32 appartementen. De parkachtige setting moet uitnodigen om in het gebied te wandelen en te fietsen.

De afbeeldingen die door NBU van het Juvenaat zijn gemaakt, zijn nog schetsen. Deze artists impressions geven al wel een beeld van hoe het plan er na realisering uit komt te zien. Op de website juvenaat.nl zijn de verdere ontwikkelingen van het plan te volgen.