Volledig scherm
Etten-Leur : HalloweenHouse aan de Oranjelaan foto: Pix4Profs/Gerard van Offeren © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Horrortuin in Etten-Leur: fakkels, spoken en heksen

ETTEN-LEUR - Het spookt in de Etten-Leurse Oranjelaan. Het doorgaans zo lieflijke straatje achter De Nieuwe Nobelaer lijkt behekst. Of liever gezegd: ís behekst. Naast de voordeur waarachter Leon Braat samen met zijn gezin woont, staat ze. Een levensgrote heks die al menig passant de stuipen op het lijf heeft gejaagd. 

Áls die voorbijganger al langs de tuin vol grafzerken, knekels, schedels op toortsen en een mistende grafkist durft te lopen. En dan is er ook nog eens een behoorlijk realistische spookverschijning. Deze komt tot leven door projectie op een filmscherm voor een van de ramen op de eerste verdieping.

Amerika

,,We zijn een paar keer rond Halloween in Amerika geweest”, vertelt Leon. ,,Sindsdien zijn we verkocht.” Maar liefst twéé Halloweenfeestjes heeft hij deze week gepland staan voor vrienden en bekenden. De tuinversiering staat al met al zo’n twee weken. ,,Een kerstboom zet je ook niet alleen met kerst neer.” 

Doodshoofd

Volledig scherm
Etten-Leur : HalloweenHouse aan de Oranjelaan foto: Pix4Profs/Gerard van Offeren © Pix4Profs/Gerard van Offeren

De heks, uitgerust met bewegingssensoren waardoor ze precies op het juiste moment passanten na kan schreeuwen, was de eerste decoratie. Meegenomen uit de VS. De meeste andere attributen in de tuin zijn handgemaakt. ,,Op YouTube staan tal van voorbeelden. Neem bijvoorbeeld zo’n doodshoofd. Die koop je gewoon bij de feestwinkel. Daar boor je op de juiste plek een gat in en je plaatst ‘m op een tuinfakkel.” 

Grafzerk

Quote

Neem bijvoor­beeld zo’n doodshoofd. Die koop je gewoon bij de feestwin­kel. Daar boor je op de juiste plek een gat in en je plaatst ‘m op een tuinfakkel

Leon Braat, Liefhebber Halloween

De uiterst massief ogende grafzerken blijken in werkelijkheid gewoon gemaakt van tempex. ,,Het maken van de doodskist bleek nog een stuk lastiger dan gedacht”, zegt de doe-het-zelf-horrorfan. ,,Al die hoeken moeten verstek gezaagd worden. En binnenin staat de rookmachine en een koelsysteem zodat de rook kouder is dan de buitenlucht en mooi net boven de grond blijft hangen.” 

Uitermate positief

De reacties van passanten, al dan niet bekomend van een hartverzakking, zijn volgens Braat allemaal uitermate positief. Ook heeft hij nog geen reacties ontvangen van ouders wier kinderen het spookhuis te eng vinden. Al houdt hij hier wel rekening mee. 

Halloween wint terrein

,,Ik heb twee films die ik projecteer. Eentje is er eng maar geschikt tot negen uur. Tussen negen en elf heb ik een wat heftiger filmpje dat ik projecteer.” De laatste jaren lijkt Halloween meer en meer aan terrein te winnen in ons land, getuige ook de Halloweenfeesten, -spooktochten en -decoraties die steeds vaker gespot kunnen worden. Wat Leon en zijn gezin betreft blijft het daar niet bij. ,,Hoe meer Halloween hoe liever.”