Volledig scherm
Jan van den Brink, voorzitter van cultureel centrum De Nobelaer, bij gelegenheid van het afscheid van dokter C. Mol als huisarts. Foto komt uit 1972. © Ben Steffen/Collectie West-Brabants Archief

Jan van den Brink drukte zijn stempel op Etten-leur, in vele opzichten

Het was donderdag exact honderd jaar geleden dat in Oosterhout Jan van den Brink werd geboren. Hij zou als kunstenaar, tekendocent en cultuurvoorvechter van onschatbare waarde worden voor Etten-Leur. Heemkundekring Jan uten Houte stond deze week stil bij zijn geboortedag.

Jan van den Brink volgde na de oorlog de kunstacademie Sint Joost in Breda. Hij werkte op dat moment als bouwkundig tekenaar in deeltijd bij het bureau Wederopbouw Boerderijen. In 1948 begint hij als tekenleraar op de L.T.S. in Breda. In 1954 trouwt hij met Riet Schellekens en gaat werken op de M.M.S in Etten-Leur, deze gaat later op in scholengemeenschap K.S.E. Hij zou hier tot 1984 lesgeven.

Openbare ruimte

Hij werkte tevens als illustrator voor diverse tijdschriften en de kinderboekjes die zijn vrouw Riet schreef over ezeltje Balkie. Voor dagblad DeStem tekende hij jarenlang carnavalsillustraties. Hij maakte litho’s en schilderijen binnen verschillende genres. Ook in de openbare ruimte is veel monumentaal werk terug te zien. 

Hij ontwierp bijvoorbeeld het glasappliqué voor ramen in de Schonckzaal van het oude Ettense raadhuis. Het mozaïek dat hangt in zwembad de Banakker, is van zijn hand evenals het bouwplastiek met vogels en vissen voor de Volkeraksluizen nabij Willemstad.

Nobelaer

Op maatschappelijk vlak was Van den Brink bijzonder actief. Zo was hij 20 jaar voorzitter van theater en De Nobelaer en oprichter van de eerste openbare bibliotheek in Noord-Brabant.

Volledig scherm
Wijlen Jan van den Brink met een lino voor de restauratie van de Lambertuskerk. Deze week werd de 100ste geboortedag van de Etten-Leurse kunstenaar herdacht. © Ben Steffen

Jan en Riet hebben geen kinderen gekregen. Na het overlijden van de kunstenaar op 2 januari 1993 zijn 200 van zijn tekeningen, schilderijen en etsen, aan vrienden, kennissen en (oud)collega’s geschonken. ,,In een soort eeuwigdurende bruikleen”, zegt Annette Gipkens. Ze is een nichtje van de kunstenaar en maakte na zijn dood een boek met een overzicht van zijn werk onder de eenvoudige titel ‘Jan van den Brink’. 

Quote

Zelfs een ruwe schatting van het aantal werken is bijna niet te maken

Annette Gipkens, Nichtje Jan van den Brink

,,Zelfs een ruwe schatting van het aantal werken is bijna niet te maken”, zegt Gipkens. Een bijzondere vermelding verdient een monumentaal werk in de kerk van het Franse dorpje Le Chambon in de Auvergne. Hier kochten Jan en Riet een oude molen die ze inrichtte als werk- en vakantiewoning. 

Slangenbeet

Nadat Riet aan een slangenbeet zware beperkingen overhield, liet de burgemeester van Le Chambon speciaal voor het Nederlandse echtpaar een weg aan te laten leggen naar hun huisje. Uit dankbaarheid maakte Jan in de kerk een enorme muurschildering van het laatste avondmaal. Voor de gezichten van de apostelen gebruikte hij boeren uit de omgeving als model. Het werk wordt zeer hoog gewaardeerd.

Quote

Het was een aardige leraar die altijd met leuke ideeën kwam

Kees van Aert, wethouder en ooit leerling van Jan van den Brink

Wethouder Kees van Aert (APB) heeft zelf nog les gehad van Van den Brink.,,Het was een zeer aardige leraar die altijd met leuke ideeën kwam. Het ging bij hem ook niet om de kwaliteit van het uiteindelijke werk, maar om de inzet en eigen inbreng.” 

Zitten klieren in de klas, daar was ten tijde van Van Aerts schoolperiode geen sprake van. ,,Dat zou ook niet gaan. Je móest wel stilzitten want we zaten toen nog in het oude klooster, op zolder, met zo’n krakende houten vloer.”