Volledig scherm
Een stukje van de route tijdens de JB Walk of Life, die op 2 februari wordt gehouden in Etten-Leur. © Hans Wierema

JB Walk of Life zamelt geld in met wandeltocht langs 'verboden plekken’

ETTEN-LEUR De werkgroep Avondvierdaagse bij atletiekvereniging Achilles heeft het initiatief genomen voor een bijzondere wandeltocht: de JB Walk of Life. De tocht loopt deels over terreinen waar wandelaars normaal niet mogen komen.

De tocht moet plaatsvinden op 2 februari 2020, twee dagen voor Wereldkankerdag. De wandeling is onder meer in het leven geroepen om de herinnering aan Jan Bakx levend te houden. Deze Achilles-trainer overleed in 2016 aan de gevolgen van kanker. De ‘JB’ in de naam van het evenement verwijst naar zijn initialen.

Moeilijke keuzes

De organisatoren van de JB Walk of Life zien parallellen tussen deze tocht en de weg die kankerpatiënten afleggen. Zij wijzen daarbij bijvoorbeeld op de moeilijke beslissingen en lastig begaanbare paden die zij bewust hebben ingebed in de wandeling.

‘Zo krijg je bijvoorbeeld na 10 kilometer, als je al helemaal bent natgeregend, de keuze om de terugweg te nemen of er nog eens 10 kilometer aan vast te plakken.’  De wandeling moet een natuurlijke gelegenheid bieden om in alle rust te denken aan naasten die kanker hebben of daaraan zijn overleden.

Inschrijfgeld

Deelnemers aan de tocht kunnen zelf bepalen hoeveel inschrijfgeld zij willen betalen. De gehele opbrengst komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding. Atletiekvereniging Achilles en de Stichting Avondvierdaagse nemen alle kosten voor de organisatie op zich.

Er worden op dit moment nog routes van verschillende lengtes uitgezet, waarbij alleen de kortste afstand (5 kilometer) geheel over verharde wegen zal lopen. De afstanden lopen op tot 25 kilometer; in de langere routes worden delen opgenomen die normaal niet toegankelijk zijn voor wandelaars. Na afloop is er ruimte om na te praten in de Achilles-kantine.

Meer informatie is te vinden op www.arvachilles.nl