Volledig scherm
Omdat meerdere provincies plannen zouden hebben om verwilderde zwerfkatten af te schieten en de gevolgen voor de gewone huiskat wordt gevreesd, houdt de stichting zwerfkatten Nederland een onderzoek onder bezitters van huiskatten. © Tamara Reijers

Kat beschoten? Meld het voor onderzoek

ETTEN-LEUR - De Stichting Zwerfkatten Nederland doet onderzoek naar bejaagde huiskatten. Ze roept eigenaars van beschoten of doodgeschoten katten op zich te melden.

Volgens Carien Radstake van de stichting zijn er in meerdere provincies plannen om verwilderde zwerfkatten af te schieten.  Jagers zouden het verschil wel kunnen zien tussen een verwilderde kat en een huiskat, maar zwerfkattenorganisaties geven aan dat dat moeilijk is, met als gevolg dat ook een gewone huiskat die een ommetje maakt door een jager geraakt of afgeschoten kan worden. 

Daarom roept de stichting nu mensen op die de laatste drie jaar hun kat beschoten terug hebben gevonden. Ook vraagt ze mensen melding te doen als hun gechipte kat sinds 2015 vermist is nadat er in de omgeving gejaagd is. “We onderzoeken per provincie wat de ervaringen van huiskattenbezitters is", zegt Radstake. 

Het onderzoek is breed uitgezet naar onder meer dierenartsen en dierenorganisaties. De tips met datum (in ieder geval maand en jaar van vermissing of beschieting) kunnen naar info@stichtingzwerfkattennederland.nl.     

  1. Kara de Rooij uit Etten-Leur maakt duurzame aquarelverf
    PREMIUM

    Kara de Rooij uit Et­ten-Leur maakt duurzame aquarel­verf

    ETTEN-LEUR - Een kunstenares uit Etten-Leur is er in geslaagd verf te ontwikkelen die helemaal natuurlijk is. Vrij van dierlijke bestanddelen, gifstoffen en plastic. Daarmee is Kara de Rooij (35) de enige ter wereld. Waar de ontdekking haar brengt is nog gissen, maar het zou zo maar kunnen dat dit een doorbraak is voor veel kunstschilders uit binnen- en buitenland. “De meeste kunstenaars zitten in de ‘linkse’ hoek, die zijn over het algemeen wel bezig met milieu en duurzaamheid”, zegt ze. Volgens haar is de verf niet alleen duurzamer, maar ook mooier. En voor een vergelijkbare prijs als de niet-vegan variant.