Volledig scherm
Etten-Leur : Oefenen voor verkeersexamen , in het Vogelaarpark , leerlingen van diverse basisscholen maakten één voor één hun rondje , in de stromende regen , capuchon op en gaan foto: Pix4Profs/Gerard van Offeren © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Kinderen oefenen in afgesloten Vogelaarpark voor verkeersexamen

ETTEN-LEUR - ,,Het valt gelukkig mee met het geklaag over de regen", lacht Ad Toebak van Veilig Verkeer Nederland. ,,De kinderen doen het hartstikke goed.”

In het Vogelaarpark in Etten-Leur oefenen leerlingen van verschillende Etten-Leurse basisscholen voor het verkeersexamen van volgend jaar. Dat doen ze door op de fiets een doolhof af te leggen. De enige manier om uit het doolhof te komen, is om de verkeersregels en -borden goed te interpreteren en toe te passen. 

Quote

Het doolhof is voor de leerlingen een fijne manier om bewust te worden van geldende verkeersre­gels

Yvonne Baart, Onderwijsadviseur verkeerseducatie

Het doolhof is een samenwerking tussen Veilig Verkeer Nederland en de gemeente. Onderwijsassistenten in opleiding van beroepsopleider Curio helpen hen bij de organisatie. ,,Ze delen de hesjes uit en controleren alle fietsjes voordat we met het doolhof beginnen”, zegt Toebak. 

Achter elkaar aan

,,Het doolhof is voor de leerlingen een fijne manier om bewust te worden van geldende verkeersregels", zegt Yvonne Baart, onderwijsadviseur verkeerseducatie bij de gemeente Etten-Leur. ,,Ze leren zo hoe ze zich in het verkeer moeten bewegen en hoe ze moeten handelen.” 

Baart is te spreken over het enthousiasme van de kinderen. ,,Wat wel opvalt", lacht ze. ,,Is dat de leerlingen elkaar iets te veel volgen. Als de ene rechtdoor gaat terwijl ‘ie af moet slaan doet de rest dat ook.” Als dat alles is, slagen de leerlingen volgend jaar met vlag en wimpel. 

  1. Kara de Rooij uit Etten-Leur maakt duurzame aquarelverf
    PREMIUM

    Kara de Rooij uit Et­ten-Leur maakt duurzame aquarel­verf

    ETTEN-LEUR - Een kunstenares uit Etten-Leur is er in geslaagd verf te ontwikkelen die helemaal natuurlijk is. Vrij van dierlijke bestanddelen, gifstoffen en plastic. Daarmee is Kara de Rooij (35) de enige ter wereld. Waar de ontdekking haar brengt is nog gissen, maar het zou zo maar kunnen dat dit een doorbraak is voor veel kunstschilders uit binnen- en buitenland. “De meeste kunstenaars zitten in de ‘linkse’ hoek, die zijn over het algemeen wel bezig met milieu en duurzaamheid”, zegt ze. Volgens haar is de verf niet alleen duurzamer, maar ook mooier. En voor een vergelijkbare prijs als de niet-vegan variant.