Volledig scherm
Lia Mars geeft lezingen over vincent van Gogh, en heeft zelf kunst prominent in de kamer van Roosendaler Wim Schütz © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Lia Mars geeft lezingen over Van Gogh in Etten-Leur: ‘Die man heeft zo moeten afzien’

ETTEN-LEUR - De Sterrennacht, De Aardappeleters en De Zonnebloemen; wie kent het werk van Vincent van Gogh niet? Dat hij een roerig leven had, weten ook veel mensen. Maar hoeveel en wat voor tegenslagen hij precies voor de kiezen kreeg, is niet iedereen bekend. 

Quote

Ik heb zelf best wel wat geschil­derd

Lia Mars

Lia Mars (77) uit Etten-Leur heeft al haar hele leven een fascinatie voor Van Gogh en geeft lezingen in de Van Gogh Kerk. Haar fascinatie met Van Gogh begon in haar jeugd. ,,Mijn vader schilderde ook en er werd veel over Van Gogh gesproken. Het was voor die tijd een vernieuwende vorm van schilderkunst.”

Zelf schilderde ze ook. ,,Ik heb lang samen met mijn vader les gehad van Wim Schütz uit Roosendaal. Ik heb zelf best wel wat geschilderd”, vertelt ze.

Is Vincent van Gogh écht gelukkig geweest? 

,,Ik stuitte op de correspondentie tussen hem en zijn familieleden, voornamelijk met zijn broer Theo. Hij schreef naar zijn zus, broer en ouders. En wat vrienden, al had hij die niet veel. Ik vind die brieven zo geweldig. Die man heeft enorm afgezien. Hij werd niet begrepen en was hard op zoek naar liefde, maar vond die nooit. Die brieven zijn wat mij betreft literatuur. Helaas zijn ze niet zo bekend. 800 schreef hij er, Theo’s vrouw had ze allemaal bewaard. Daar ben ik blij om. Dankzij die brieven weten we zoveel over hem. Hij werd uit huis geschopt door zijn vader en werd verliefd op zijn nicht. Die liefde bleef, ondanks zijn vele pogingen, onbeantwoord. Ook kende hij armoede.”

Of hij ooit echt gelukkig is geweest, weet ze niet. ,,Ik denk als kind. Toen hij zijn gang kon gaan en lekker door de weilanden kon struinen. Verder kan ik geen periode aanhalen.”

Quote

800 brieven schreef hij. Theo’s vrouw had ze allemaal bewaard. Daar ben ik blij om

Lia Mars

Erkenning 

Tijdens haar lezingen in de Van Gogh Kerk leest ze ook een brief voor die ze aan hem richtte, waarin ze hem bedankt voor zijn nalatenschap en waarin ze adresseert dat hij eindelijk de erkenning die hij zocht heeft gekregen. ,,Zijn brieven horen ook echt bij zijn schilderijen, daarom geef ik de lezingen. Veel mensen kennen deze kant van zijn leven niet.”

Voor de normale entreeprijs van de Van Gogh Kerk zijn Lia’s lezingen op zaterdag 9 nogember, zondag 8 december en zaterdag 14 december bij te wonen vanaf 14.00 uur.