Volledig scherm
Markt Etten-Leur na bombardement mei 1940, gebombardeerde en uitgebrande huizen aan de oost-zuid kant van de Markt tot aan het Leursestraatje (Stationsstraat). © Heemkundekring Jan uten Houte

Luchtoorlog boven Etten-Leur: hoe zat die in elkaar?

ETTEN-Leur - Moesten de bommenwerpers overdag vliegen zoals de Amerikanen deden of was ‘s nachts vliegen toch beter? Het is een van de vele vragen die woensdagavond aan de orde komt tijdens de presentatie van Boy Hendrikx en Jos Buijs over de strijd in het Etten-Leurse luchtruim tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Die strijd beperkte zich overigens hoofdzakelijk tot drie dagen in mei 1940 aan het begin van de oorlog. Etten-Leur was doelwit voor de Duitsers omdat het strategisch lag, precies op het kruispunt van doorgaande wegen tussen België en Moerdijk en Bergen op Zoom - Breda. 

Bevrijding Etten-Leur fluitje van een cent

Oud-archivaris Boy Hendrikx: ,,Bij die bombardementen sneuvelden 79 mensen en werden flink wat gebouwen plat gegooid. De bevrijding van Etten-Leur in 1944 was een fluitje van een cent.”

Volledig scherm
Vernielingen in de Bisschopsmolenstraat in Etten-Leur tijdens de meidagen 1940, gezien van de gemeentetoren van de Raadskerk. © Jan uten Houte

Op verzoek van Heemkundekring Jan uten Houte gaan Hendrikx en Buijs  in op de ontwikkeling van oorlogsvoering in de lucht, die na de Eerste Wereldoorlog een enorme boost kreeg door technische vindingen zoals radar. De strijd met vliegtuigen werd daardoor steeds preciezer omdat die beter gecoördineerd kon worden. 

Verschillen van inzicht Amerikanen en  Britten 

Maar tijdens de presentatie gaat Hendrikx bijvoorbeeld ook in op verschillen van inzicht tussen Amerikanen en Britten hoe de oorlog in de lucht gevoerd moest worden. Amerikanen vlogen bij voorkeur overdag, terwijl de Britten al snel overschakelden op nachtvluchten, nadat ze bij Helgoland in één klap twaalf piloten hadden verloren. ,,Dat is ingrijpend, ook al omdat de opleiding tot piloot twee jaar duurde.” 

Volledig scherm
© Heemkundekring Jan uten Houte

Beide landen hadden een andere filosofie, zegt Hendrikx: ,,De Britten hadden lichtere vliegtuigen, namen zo veel mogelijk bommen mee en gooiden alles plat. De Amerikanen vonden zichzelf wat beschaafder en gooiden alleen bommen op fabrieken en andere specifieke doelen. Ze hadden gepantserde vliegtuigen waardoor piloten een aanval veel vaker overleefden.”

De lezing is woensdag 13 februari om 19.30 uur in zaal Roeloffs aan het Van Bergenplein, entree gratis. De expo ‘75 jaar bevrijd’ van Heemkundekring Jan uten Houte trok tot nu intussen 1.500 bezoekers. Het echtpaar Baremans uit Etten-Leur kreeg als 1.500e een attentie van de kring.

Volledig scherm
Het echtpaar Baremans kreeg een jaarabonnement op Jan uten Houte en het boek Oorlogsherinneringen en verhalen uit Etten-Leur. Ze waren bezoeker 1.500 en 1.501 van de expositie '75 jaar bevrijd' aan het Burchtplein in Etten-Leur. © heemkunde jan uten houte