Volledig scherm
PREMIUM
Ondernemer Xander Koppelmans vertelt over zijn ervaringen met cybercrime. © Pix4Profs/René Schotanus

Mkb'ers bewapenen zich tegen cybercrime in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Enkele tientallen vertegenwoordigers van midden- en kleinbedrijven die proberen te werken aan hun digitale veiligheid. Dat is wat gisteren plaatsvond in de Nieuwe Nobelaer Bibliotheek in Etten-Leur. Experts en slachtoffers kwamen bij elkaar om de bezoekers te vertellen over computercriminaliteit. De avond werd georganiseerd door onder meer MKB Netwerk Etten-Leur.

Een schadeplaatje van in totaal ruim zeven ton. Dat is wat Xander Koppelmans kwijt was toen zijn bedrijf, Studio PHGR in Goes, werd gehackt. De digitale inbreker verwijderde alle bestanden van zijn foto-, film- en ontwerpstudio, inclusief back-ups. Daardoor raakte hij uiteindelijk zijn bedrijf kwijt, kreeg hij een burn-out en ging zijn huwelijk stuk. ,,Zo groot kan de impact van een hackaanval van zo'n anderhalf uur dus zijn", zegt Koppelmans. De verbazing bij de andere ondernemers is groot, de toon voor de rest van de avond is gezet. Een hackaanval kan gevaarlijk zijn, als je je er niet goed op voorbereid.

  1. Kara de Rooij uit Etten-Leur maakt duurzame aquarelverf
    PREMIUM

    Kara de Rooij uit Et­ten-Leur maakt duurzame aquarel­verf

    ETTEN-LEUR - Een kunstenares uit Etten-Leur is er in geslaagd verf te ontwikkelen die helemaal natuurlijk is. Vrij van dierlijke bestanddelen, gifstoffen en plastic. Daarmee is Kara de Rooij (35) de enige ter wereld. Waar de ontdekking haar brengt is nog gissen, maar het zou zo maar kunnen dat dit een doorbraak is voor veel kunstschilders uit binnen- en buitenland. “De meeste kunstenaars zitten in de ‘linkse’ hoek, die zijn over het algemeen wel bezig met milieu en duurzaamheid”, zegt ze. Volgens haar is de verf niet alleen duurzamer, maar ook mooier. En voor een vergelijkbare prijs als de niet-vegan variant.