Volledig scherm
Gekapte fijnsparren bij natuurgebied de Pannenhoef nabij Etten-Leur © BN DeStem

Natuurgebied Pannenhoef wordt tweeënhalf hectare aan fijnsparren armer

ETTEN-LEUR - Een hoop fijnsparren gaan uit natuurgebied Pannenhoef verdwijnen. Tweeënhalf hectare aan boom zal er in totaal worden gekapt. De sparren zijn dood en aangetast door de letterzetter.  Dit kevertje is dol op hout en verslindt de sparren.

De eerste fijnsparren zijn al gekapt vlakbij landgoed de Schuitvaart in Etten-Leur en liggen opgestapeld langs de rand van het gebied. Het natuurgebied Pannenhoef is ongeveer 706 hectare groot, en ligt tussen Zundert, Etten-Leur en Rijsbergen. Het groen is eigendom van de Stichting Brabants Landschap en bestaat voor een groot deel uit  gemengd bos.

Quote

Door de droge zomer is het immuunsys­teem van de bomen verzwakt en zo kunnen de letterzet­ters binnendrin­gen

Hans Schep, districtsbeheerder van Brabants Landschap

Droge zomer

,,De fijnsparren, ook wel kerstbomen genoemd, zijn massaal doodgegaan. Door de droge zomer is het immuunsysteem van de bomen verzwakt en zo kunnen de letterzetters binnendringen,” vertelt  Hans Schep, districtsbeheerder van Brabants Landschap. 

De letterzetter nestelt zich  in de bomen. Zodra de kevers een weg naar binnen hebben gevonden, leggen ze hun eitjes. De larven die daaruit komen verpoppen zich en vliegen zo weer naar de volgende spar. Zo kunnen de beestjes in korte tijd veel bomen aantasten. 

Schep vertelt: ,,We hebben ervoor gekozen om de dode bomen te kappen en er nieuw, gemengd loofbos aan te planten. We hadden de bomen ook kunnen laten staan als brood voor veel vogels, maar we willen investeren in een nieuw bos.”  

Uitleg

Hij begrijpt dat het voor wandelaars en omwonenden vragen op kan roepen als zij het grote aantal gekapte bomen langs de rand van het gebied zien liggen. ,,Daarom gaan we bij  de Pannenhoef een prent plaatsen met uitleg over de  fijnsparren, en wat er voor de gekapte komen in de plaats komt.  Dan weet iedereen gelijk waarom de bomen er zo bij liggen.”