De bibliotheek in de Nieuwe Nobelaer.
Volledig scherm
De bibliotheek in de Nieuwe Nobelaer. © Nicole Froeling

Niets te lezen in zelfisolatie? Nieuwe Nobelaer deelt gratis verrassingspakketten uit

ETTEN-LEUR - De bibliotheek is noodgedwongen dicht, maar cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer heeft toch een manier gevonden om Etten-Leur aan het lezen te houden tijdens deze periode van zelfisolatie. Vanaf vandaag zijn er gratis verrassingspakketten af te halen om het binnen zitten mee door te komen.

Dat gebeurt uiteraard nadrukkelijk volgens de richtlijnen van het RIVM. De pakketten kunnen online worden aangevraagd via de website van Nieuwe Nobelaer, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit verschillende genres, of bijvoorbeeld leeftijdscategorieën. Daarna wordt binnen vijf werkdagen een bevestiging met de datum en een tijdslot waarop het pakket kan worden afgehaald. ,,Het is ook belangrijk dat mensen de pakketten maar met één persoon komen ophalen op het afgesproken tijdslot”, vertelt directeur Hilda Vliegenthart. ,,We willen absoluut geen samenscholing bij de bibliotheek.”

Quote

Niet iedereen kan even naar de boekenwin­kel of is online handig genoeg om een e-book te kopen

Hilda Vliegenthart, Nieuwe Nobelaer

Afgeschreven boeken

De pakketten hoeven later niet terug naar de bieb; het gaat om afgeschreven boeken, waarvan Nieuwe Nobelaer er drie weken geleden nog een hoop verkocht voor een symbolisch bedrag, op een boekenmarkt voor het goede doel. In de pakketten zitten vier à vijf van die boeken, die dus al een tijd niet meer in mensenhanden zijn geweest, benadrukt Vliegenthart. ,,En we pakken de pakketten in met handschoenen aan. Als grote instelling moeten en willen wij de richtlijnen van het RIVM absoluut volgen.”

Tegelijkertijd denkt Nieuwe Nobelaer op deze manier toch in een behoefte te voorzien. ,,De boekenwinkels zijn nog wel open en daar wordt nu meer gekocht. Heel mooi, want lezen is leuk en belangrijk, maar je moet er wel de middelen voor hebben. Niet iedereen kan even naar de boekenwinkel of is online handig genoeg om een e-book te kopen.”

Quote

Met een actie als deze proberen we toch naar lichtpunt­jes te zoeken

Hilda Vliegenthart, Nieuwe Nobelaer

Lege tas

Dat die behoefte er is, ondervond Vliegenthart onlangs zelf nog aan den lijve, een dag nadat het bericht kwam dat de bibliotheek dicht moest. ,,Toen stond er een moeder voor de dichte deur met aan elke hand twee kinderen en een grote boodschappentas. Ze ging met een lege tas naar huis. Dat beeld raak ik niet meer kwijt”, vertelt ze. ,,Een bibliotheek is ook een ontmoetingsplek, dat is Etten-Leur nu kwijt, nadat het ook al het cultuurprogramma en de lessen kwijt was geraakt. Met een actie als deze proberen we toch naar lichtpuntjes te zoeken.”

  1. Stormloop op boekenpakketjes: bibliotheek zet actie met gratis boeken op pauze

    Stormloop op boekenpak­ket­jes: biblio­theek zet actie met gratis boeken op pauze

    ETTEN-LEUR - ‘Misschien kunnen we op deze manier veertig, vijftig gezinnen aan boeken helpen, in een tijd zonder bieb.’ Dat is wat Willeke Rosdorff van Nieuwe Nobelaer dacht, toen de bibliotheek een actie bedacht om gratis boeken uit te delen in coronatijd. Maar de belangstelling voor de actie bleek vele malen groter dan verwacht: inmiddels hebben zich zo’n 570 mensen gemeld voor een boekenpakket.