Nieuw boek over GGz-terrein Etten-Leur: ‘Deze unieke plek verandert voorgoed’
ETTEN-LEUR - Het GGz-terrein in Etten-Leur was lang een dorp op zich. Een plek waar psychiatrisch patiënten soms de rust vonden die ze nodig hadden - en soms een toekomst buiten het terrein uit het zicht verloren. Nu het gebied ingrijpend verandert zijn goede én nare herinneringen vastgelegd in een boek.
Delen per e-mail
Tot voor kort was hier negen hectare beschikbaar voor psychiatrische zorg. Over een tijdje gebruikt GGz Breburg er nog maar drie. Woongebouwen, kantoren en andere panden maken plaats voor een nieuwbouwwijk en fris groen. ,,Deze unieke plek verandert voorgoed", zegt Carola Franken. Zij is professioneel ervaringsdeskundige bij de GGz en initiatiefneemster van ‘Einde van een tijdperk: herinneringen aan het Hooghuys’. ,,Dit terrein speelde zo'n enorme rol in zoveel levens. Ik dacht: we moeten dat ‘vangen’.”
‘Sommigen zijn hier echt weggestopt’
Ze werkte met drie GGz-collega's aan het boek: Marij de Roos, José Timmermans en Suzanne Oord. De laatste schreef de meeste interviews. Daarin delen cliënten en medewerkers van nu en vroeger hun herinneringen. ,,Sommigen wonen hier al veertig jaar. Voor psychiatrisch patiënten kan het al heftig zijn om naar een andere kamer te verhuizen; stel je voor wat het dan doet als je hele omgeving verandert. Dat mensen hun verhaal konden vertellen, hielp ze soms ook om afscheid te nemen.”
Vroeger was dit een dorp op zich. Patiënten woonden, werkten, aten hier; bijna iedereen bleef lang
Veel gesprekken raakten Oord. ,,Dit was ooit ook een beetje de plek waar mensen belandden als de maatschappij zich geen raad met ze wist. Sommigen zijn hier echt weggestopt: op hun achttiende door hun moeder gebracht en nooit meer vertrokken, hoe graag ze dat ook wilden.”
Het boek laat ook zien hoe zulke uitwassen zeldzamer werden. ,,De veranderingen op dit terrein hebben er ook mee te maken dat de zorg sterk is veranderd. Het is niet meer zo'n eilandje, los van de rest van de samenleving. Vroeger was dit een dorp op zich. Patiënten woonden, werkten, aten hier; bijna iedereen bleef lang.” Er was vooral oog voor ziektebeelden. Minder voor de mensen erachter, en voor hun ideeën over een toekomst buiten de psychiatrische zorg.
Bewondering
,,Nu krijgen patiënten en hun naasten wel een stem in de behandeling en blijven banden met de buitenwereld warm. Het idee dat iemand met bijvoorbeeld schizofrenie genoegen moest nemen met een leven binnen deze muren hebben we gelukkig wel losgelaten. Nu zoeken mensen hier vooral de weg naar het leven dat ze zelf graag willen. Daar zetten we nu veel meer op in en je ziet veel mensen dan alsnog het leven weer oppakken. Daar heb ik veel bewondering voor.”
‘Einde van een tijdperk’ (10 euro) is te bestellen bij de Bruna op het Van Bergenplein in Leur; binnenkort ook bij het Huysmuseum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schoolexamen doen in een congrescentrum? Het Turfschip in Etten-Leur is er klaar voor
ROOSENDAAL/BREDA - Het zou zomaar kunnen: leerlingen van het Munnikenheide College in Etten-Leur en Rucphen die dit jaar examen doen of een toets maken in congrescentrum Het Turfschip. -
PREMIUM
Click and collect-systeem prima oplossing volgens shoppers: ‘Ik heb nu toch alle tijd’
ETTEN-LEUR/ROOSENDAAL/ BERGEN OP ZOOM - Klanten kunnen sinds afgelopen week door ‘click and collect’ hun aankopen afhalen in de winkels. Online selecteren ze de gewenste producten en op een aangegeven tijdstip mogen ze de spullen op komen halen. Wat zijn de ervaringen van het shoppend publiek in West-Brabant? -
Te kort dag voor drive-thru stembureau in Etten-Leur
ETTEN-LEUR - Het is een sympathiek idee om een drive-thru stembureau in te richten in Etten-Leur, vindt burgemeester Miranda de Vries - maar wel een dat te laat komt voor de verkiezingen in maart. -
Etten-Leur levert ruim half miljoen Douwe Egberts-punten in voor voedselbank
ETTEN-LEUR - Etten-Leurenaren hebben de afgelopen maanden meer dan een half miljoen Douwe Egberts-punten ingeleverd tijdens een inzamelactie van Lionsclub De Vryeheydt Etten. Die punten kunnen worden ingewisseld voor meer dan 1100 pakken koffie, die de lokale voedselbank de komende tijd kan gebruiken in voedselpakketten. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.
-
PREMIUM
Zware tijd voor beveiligingsbranche: werk verschuift van het café naar de deur van de supermarkt
Beveiligers zijn niet te missen. Gekleed in een net pak, stropdas gestrikt en het V'tje opgespeld. Normaal zien we ze bij evenementen, voor de deur van het café en bij NAC. Maar dat werk zat er afgelopen jaar niet in. De vraag is of dat dit jaar nog wel gaat lukken. -
20
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
2
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen.