De VVD-fractie in Etten-Leur houdt een fractievergadering per conference call, vanwege de RIVM-maatregelen. De eerstvolgende raadsvergadering is in Etten-Leur afgelast.
Volledig scherm
De VVD-fractie in Etten-Leur houdt een fractievergadering per conference call, vanwege de RIVM-maatregelen. De eerstvolgende raadsvergadering is in Etten-Leur afgelast. © VVD- Etten-LEur

Ook de democratie wijkt voor de pandemie

ZEVENBERGEN/ETTEN-LEUR - Wat er hóórt te staan: het vertrouwde zinnetje ‘inloop 19.00 uur, begin vergadering 19.30 uur’. Wat er staat, in hoofdletters: GEANNULEERD. Ook de lokale democratie moet zich aanpassen aan de corona-pandemie: raadsvergaderingen gaan deze maand niet door.

In de gemeente Etten-Leur stond deze maand nog één raadsvergadering op de agenda, komende maandag. Daar moesten de raadsleden onder meer een oordeel vellen over de kaders voor de bouwplannen bij de Kloostervelden en de Van ’t Hoffstraat. Die besluiten zullen moeten wachten.

De eerstvolgende vergadering daarna staat gepland op maandag 6 april, vooralsnog de einddatum van de huidige maatregelen om het aantal corona-besmettingen te beteugelen. Die vergadering is dan ook niet officieel afgelast. Maar: iedereen weet dat de einddatum van de geldende richtlijnen allerminst zeker is.

In de tussentijd verloopt de noodzakelijke communicatie tussen de gemeentelijke organisatie en raadsleden in Etten-Leur per mail, laat een gemeentewoordvoerster weten.

Gemeente Moerdijk

Ook in de gemeente Moerdijk zijn politieke vergaderingen afgeblazen. Zo gaat komende week de raadscommissie fysieke infrastructuur niet door. Twee andere commissievergaderingen gingen al niet door omdat er te weinig agendapunten waren.

Het college van burgemeester en wethouders blijft zoals gebruikelijk elke dinsdag bijeen komen, maar vergadert volgens een gemeentewoordvoerder ‘verspreid’: ,,Een deel zit op het gemeentehuis en een deel praat mee via Facetime. Dat ging afgelopen week prima.”

Als het coronavirus nog lang aanhoudt en ondertussen de gemeenteraad toch snel een besluit moet nemen, dan gebeurt dat mogelijk op aangepaste wijze. 

,,We zorgen ervoor dat noodzakelijke besluitvorming door kan gaan. Daarbij maken we gebruik van de mogelijkheden die de gemeentewet biedt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat we een raadsvergadering uitschrijven en alleen met het minimaal aantal benodigde raadsleden vergaderen.”