Volledig scherm
Op sommige plekken gebruiken mensen gemeentelijke grond als deel van hun tuin, bewust of onbewust. © Marieke Bakker DTCT

Op zoek naar snippergroen in Centrum-Oost en de Baai

ETTEN-LEUR - Ruim 250 huishoudens in de wijken Centrum-Oost en de Baai gebruiken stukjes grond die officieel van de gemeente Etten-Leur zijn. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die - bewust of onbewust - stukjes gemeentegrond bij hun tuin hebben betrokken.

Etten-Leur begon in 2015 met een project waarbij zulke stukjes grond - ‘snippergroen’, wordt het wel genoemd - per wijk in kaart worden gebracht. Waar de gemeente ziet dat burgers gebruik maken van gemeentegrond, benadert ze die met een keuze: óf ze geven de grond terug, óf ze kopen die.

Soms is teruggave verplicht, als er bijvoorbeeld kabels voor gas onder het bewuste stukje grond lopen.

Luchtfoto's

Na wijken als Grauwe Polder en de Grient is nu dus het snippergroen in Centrum-Oost en de Baai geïnventariseerd. Etten-Leur legde luchtfoto’s en plankaarten naast elkaar om te zien waar de papieren werkelijkheid niet klopt met de echte wereld.

Daaruit kwam een lijst van 258 adressen, waar het erop lijkt dat bewoners gemeentegrond in gebruik hebben genomen. Het gaat om ongeveer 4000 vierkante meter grond waarop de werkelijke situatie af lijkt te wijken van die op de kaarten.

Soms lastig

,,We nemen nog dit jaar met de bewoners van al die adressen contact op”, zegt wethouder Ger de Weert. ,,Om te kijken hoe het precies zit, en of mensen wel écht onze grond gebruiken. Want op luchtfoto’s is het soms toch wat lastig te zien hoe dat precies zit. En als dat inderdaad het geval blijkt: om te kijken of mensen de grond dan terug willen geven of willen kopen.”

Als mensen interesse hebben in een stuk gemeentegrond dat aan hun perceel grenst, kunnen ze een gemeente overigens altijd benaderen om te vragen of ze het kunnen kopen. Die bekijkt dan per geval of dat mogelijk en wenselijk is.