Volledig scherm
Ben Wentink is al sinds de oprichting in 1986 lid van modelspoorvereniging 'Baroniespoor'. © Pix4Profs/Ramon Mangold

Open dagen West-Brabantse modelspoorverenigingen: ‘veel meer dan met treintjes rijden’

ETTEN-LEUR - ,,Iedereen denkt dat wij alleen maar een beetje met treintjes spelen, maar dat klopt helemaal niet!” Hans Honcoop vertelt lachend wat modelspoorvereniging Baroniespoor nog meer doet en wat er volgend weekend tijdens de Open Dagen West-Brabantse Modelspoorverenigingen allemaal te zien is. 

Zo is er een treindokter, zijn er modelspoorbanen waar kinderen mee mogen spelen en ligt er een speelkleed klaar met, hoe kan het ook anders, houten treintjes. ,,We vinden het belangrijk dat iedereen aan z'n trekken komt maar het blijven natuurlijk open dagen van modelspoorverenigingen", zegt Honcoop. 

Schaalmodellen

Het programma wat hij zojuist opnoemde hoort bij de randzaken. Waar het echt om gaat zijn de verschillende verenigingen die laten zien wat ze in huis hebben. ,,Het rijden met de treinen is een onderdeel", zegt Honcoop. ,,Het zoeken in archieven, berekenen van schaalmodellen en het bouwen zelf, dat kost pas tijd.” 

Quote

Het rijden met de treinen is een onderdeel

Hans Honcoop, Secretaris Modelspoorvereniging Baroniespoor

Tijdens de open dagen presenteert Baroniespoor uit Etten-Leur, waar Honcoop zelf secretaris van is, de bijna 14 meter lange Bredabaan. Ook is er een demo te zien van het station van Etten-Leur. ,,Dat was eigenlijk een privéproject", zegt Honcoop. ,,Degene die eraan werkte is zo'n anderhalf jaar geleden overleden en droeg het project aan ons over. Wij zetten het voort.”

Programma

Verder zijn de modelspoorverenigingen PostB uit Roosendaal, Railkontakt uit Zevenbergen, Modelspoorvereniging Oudenbosch, Modelspoorclub Spoor 1-0 Zuid, Modelspoorclub BoZ uit Bergen op Zoom en Modelspoorvereniging De Rangeerder uit Dongen aanwezig. 

De open dagen zijn op zaterdag 26 en zondag 27 oktober van 10.00 tot 16.00 uur in de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) aan de Stijn Streuvelslaan 42. De entreeprijs bedraagt 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de entree gratis.