Volledig scherm
Open Monumentendagen in Etten-Leur. Fietsers bezoeken het Streekmuseum. © Tonny Presser © 2017

Open Monumentendagen in Etten-Leur staan bol van de activiteiten

ETTEN-LEUR - ‘Plekken van plezier’ is het thema van de Open Monumentendagen die op zaterdag 14 en zondag 15 september in Etten-Leur plaatsvinden.

,,Of dat nu het theater, een dierenparkje, het museum, een park, een sportclub of een café is: het barst in onze gemeente van de monumenten voor ontspanning,vermaak en vrije tijd”, meldt de organisatie van de Open Monumentendagen.

Fiets- en wandelroutes

In Etten-Leur gaat het er tijdens de dagen al lang niet meer om dat monumenten hun deuren simpelweg openstellen voor publiek. Er zijn dit jaar fiets- en wandelroutes gemaakt die op eigen gelegenheid gefietst of gewandeld kunnen worden. 

Er is een fietsroute van tien kilometer en er zijn twee wandelroutes. De eerste is 1,5 kilometer lang en gaat door het centrum van Etten-Leur. De tweede is ook zo’n 1,5 kilometer lang en gaat door Etten-Leur Noord.

De routes zijn op papier verkrijgbaar bij de startlocaties Streekmuseum Etten+Leur/Huysmuseum, Hof van Holland en het toeristisch informatiepunt.

Ouderwetse spelletjes

Alle routes gaan langs zogenaamde ‘plekken van plezier’ waar voor de Open Monumentendag iets wordt georganiseerd. Zo zijn er in het huisje met huisnummer 45 in het Paulushofje ouderwetse spelletjes voor kinderen. Ze kunnen er onder andere bliklopen en spijkerpoepen. In het Witte Paard kunnen ze hoela hoepen, hoefijzerwerpen en flessenvoetbal spelen.

Quote

Het barst in onze gemeente van de monumenten voor ontspanning,vermaak en vrije tijd

Organisatie Open Monumentendagen

Ook bij De Hoge Neer, Hof van Holland en in het Oderkerkpark zijn er activiteiten. Scouting Paulus heeft in het Oderkerkpark georganiseerd dat kinderen mee kunnen doen aan het ‘kratspelen’, dat ze marshmallows kunnen roosteren boven een kampvuur en er is een speurtocht uitgezet.

Gratis concerten

Tijdens de Open Monumentendagen is verder het Drukkerijmuseum gratis te bezoeken en is Molen De Lelie open voor publiek. In de Van Gogh Kerk, de Lambertuskerk en het Trouwkerkje worden er gratis orgelconcerten gegeven. 

De concerten duren allemaal een uur. In de Van Gogh Kerk op 14 september om 15.30 en op 15 september om 14.30 uur. In de Lambertuskerk op de 14e om 13.00 uur en de 15e om 13.30 uur en in het Trouwkerkje op de 14e om 11.00 uur en de 15e om 12.00 uur.

Organisatie

De Open Monumentendagen worden georganiseerd door de gemeente Etten-Leur, Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing, Heemkundekring Jan uten Houte en verschillende stichtingen en horecagelegenheden.