Volledig scherm
De aardappeleters, met buiten een camera en nieuwsgierige toeschouwers. © Peter van Trijen/Pix4Profs

Opnames Van Goghfilm: de aardappeleters van Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Vier Aziatische toeristen turen ongegeneerd door het openstaande raam van het huisje aan het Sint Paulushofje in Etten-Leur. Op tafel dampen de tuinbonen, gehaktballen, sperziebonen en aardappelen die met smaak door het gezelschap van vier naar binnen worden gewerkt. De camera draait...

Wie vrijdag door het centrum van Etten-Leur wandelt, kan er niet omheen. Op diverse plekken rondom de Van Goghkerk worden filmopnames gemaakt voor ‘Becoming Vincent’. Deze acht minuten lange film wordt bij de drie Brabantse Van Gogh Heritage Centres (Etten-Leur, Zundert en Nuenen) vertoond. Van Gogh Brabant heeft daartoe opdracht verstrekt aan Tinker Imagineers. De drie musea krijgen tussen 2020 en 2022 een vernieuwde inrichting, waar de film onderdeel van is.

Vrijwilligers

De filmcrew maakt regelmatig gebruik van vrijwilligers van de musea. Zo is de woning aan het Paulushofje van Maria van de Westelaken, die ook aan tafel plaatsneemt voor het 'aardappeleterstafereel'. ,,Ik kreeg de vraag of ze mochten filmen bij mij thuis. Nou ja, dat is prima. Het is tenslotte eenmalig. Ik hoop dat ze rond een uur klaar zijn, want dan moet ik weer als vrijwilliger elders aan de slag.”

Quote

In Brabant is ook heel veel te zien rondom Van Gogh. Dat willen we ook met deze film laten zien

Silva Munsters, producer

Het was de bedoeling dat het stel zogenaamd zou eten. Maar daarmee kwamen ze wat Van de Westelaken betreft niet mee weg. ,,Ik heb een lekkere maaltijd gekookt. Tenslotte is het rond de middag en heeft iedereen dan wel trek.” Zelfs aan een lekker glas wijn is gedacht.

Veel in Brabant

Etten-Leur is niet de enige plek waar er opnames zijn. Eerder deze week zijn Zundert en Nuenen aangedaan, gisteren Amsterdam. ,,De meeste toeristen zien de schilderijen die daar hangen. Maar in Brabant is ook heel veel te zien rondom Van Gogh. Dat willen we ook met deze film laten zien", zegt producer Silva Munsters.
Een van de bekendste schilderijen van Van Gogh is Zonnebloemen. En daaraan is geen gebrek rondom de Etten-Leurse kerk. Munsters: ,,Ja, geweldig dat ze nu zo mooi in bloei staan. Dat kunnen we voor de film prima gebruiken.”