Volledig scherm
De kinderen wachten geduldig tot de Sint arriveert in de Nieuwe Nobelaer. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Opwinding bij pyjama-avond Sinterklaas in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Woord voor woord zingt de vijfjarige Amy alle sinterklaasliedjes mee. Gekleed in een fraai roze pietenpakje heeft ze zichzelf een perfect plekje toege-ëigend: in een hoekje, in alle rust, dichtbij de plek waar het gebeurt.

In de Nieuwe Nobelaer was gisteravond de voorleesavond. In je pyjama luisteren naar verhalen, in de bibliotheek. En voor de gelegenheid ook zingen en springen, in de hoop op de komst van de goedheiligman zelf.

Quote

Er is bewust niets zichtbaar versierd, er lijkt niets te gaan gebeuren. Dat versterkt de opwinding nog meer.

Willeke Rosdorff

Dansdocente Kirsten de Bruijn vroeg het nog maar eens: heeft iedereen al een schoentje gezet? De ongeveer honderd kinderen waren gekleed in pyjama, onesie, slofjes of toch maar de normale kleding. ,,We organiseren dit al jaren. Iedere maand hebben we een voorleesavond en vlak voor 5 december zo’n pyjama-avond. Er is bewust niets zichtbaar versierd, er lijkt niets te gaan gebeuren. Dat versterkt de opwinding nog meer: want zal de Sint nou straks komt of niet?”, blijft ook hoofd educatie van de Nieuwe Nobelaer Willeke Rosdorff geheimzinnig.

‘Springen, anders komt hij niet’

De Bruijn zet met accordeoniste en muziekdocente Desiree van Warmerdam ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’. Halverwege grijpt ze in. ,,Ik denk dat we echt moeten springen, anders komt hij misschien wel niet.”

En daarna: ,,Ik denk dat de ouders ook moeten zingen en springen”, waarop de kinderen hun ouders hoopvol aankijken.

Als de Sint en een Piet inderdaad hun intrede doen en hij plaats neemt, wordt voorgelezen. Afgewisseld met sinterklaasliedjes, waarbij de oorspronkelijke namen worden vervangen voor namen uit het boek.

Amy vindt het maar verwarrend. ,,Wij hebben thuis een sinterklaas-cd, dus ik ken alle liedjes uit mijn hoofd. Ik kan daarom echt alles meezingen, maar bij die andere namen raakte ik in de war.” Nerveus was ze nauwelijks, beweerde ze. Maar de pepernoten smaakten prima.