Volledig scherm
René Vermunt heeft een veeteeltbedrijf in de polder tussen Etten-Leur en Zevenbergen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Showtime, de dames moeten stralen!

BoerenpraatHet is de ochtend van 31 januari, 6 uur. Dampende en loeiende koeien komen samen, boeren zijn onherkenbaar in regenkleding in de weer met warm water en zeep. Iedere vijf minuten arriveert er een andere veewagen. 

Volledig scherm
René Vermunt. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Voorzichtig brengt de boer zijn beste koeien naar de wasplaats. Met borstels en een sopje worden de koeien met geduld en liefde helemaal gewassen. Na het wassen krijgen ze een warme, dikke deken om. Iedere koe heeft een eigen plaats toegewezen gekregen, zij zijn de sterren van vandaag. Na het wassen mogen ze smullen van de manden vol voer die de boer heeft meegenomen. Na het eten en drinken ploffen de koeien vervolgens languit in het stro. Even rusten voor de wedstrijd begint.

Quote

Veel boeren zijn jaren bezig om de perfecte koe te fokken.

René Vermunt

Wij zijn op de jaarlijkse Wintershow in Etten-Leur. De beste koeien uit West-Brabant zijn vandaag bijeen voor een wedstrijdje: wie is de allermooiste? De deelnemende boeren maken er een leuke dag van. Midden in de winter zoeken ze elkaar op en gaan de strijd aan wie de mooiste koe heeft. De show begint om 10.00 uur. Even heeft de boer nog tijd voor koffie uit de thermoskan en voor een warm worstenbroodje. Ondertussen maakt hij een praatje en werpt een blik op de concurrentie. ‘Maken mijn koeien kans vandaag?’

De eerste koeien mogen zo de ring in. Voordat het zover is, worden ze eerst nog gepoetst met een doek en wat olie. De dames moeten stralen! Veel boeren zijn jarenlang, soms zelfs al generatieslang, bezig om een goede koe te fokken. Dit betekent dat de boer zich moet verdiepen in de bouw van de koe en informatie moet verzamelen over de beste stieren. Vervolgens kiest hij een stier uit die het beste bij zijn koe past. Die kennis van koeien en stieren wordt op zo’n wedstrijddag uitgewisseld.

De eerste koeien zijn er klaar voor. Sjiek en elegant komen ze de showring binnen. Toeschouwers kijken vol bewondering. Het is leuk om te zien en te horen dat zij met elkaar in discussie gaan over welke koeien zij de mooiste vinden. Er wordt in detail over de uier, de poten en de bouw van de koe gepraat. Uiteindelijk zet een tweekoppige jury de koeien op volgorde. Een spannend moment. Heb ik het goed gezien? Een uitgebreide toelichting van de jury volgt. And the winner is...Southland Windbrook Gina van de familie Van Beek uit Teteringen. Gefeliciteerd!

René Vermunt