Een impressie van het Premium PassiefHuis in Etten-Leur: het toekomstige kantoor van de Stichting PassiefBouwen
Volledig scherm
Een impressie van het Premium PassiefHuis in Etten-Leur: het toekomstige kantoor van de Stichting PassiefBouwen © Stichting PassiefBouwen

Superslim kantoor in Etten-Leur wekt meer energie op dan het verbruikt

ETTEN-LEUR - Een kantoorpand dat zó goed geïsoleerd is, dat het zichzelf zonder extra verwarming op temperatuur kan houden. En: dat ook nog eens meer duurzame energie opwekt dan het zelf nodig heeft. Zo’n gebouw mag zich een Premium PassiefHuis noemen. Het eerste pand in de hele Benelux dat aan de voorwaarden voor die aanduiding voldoet, komt in Etten-Leur.

De landelijke Stichting PassiefBouwen, die de bouw van extreem energiezuinige panden stimuleert, vestigt zich volgend jaar in het pand. 

Geen flintertje energie mag verloren gaan

Het gebouw komt op het Juvenaat-terrein, op de plek waar eerder de rectorswoning stond. Die is inmiddels tegen de vlakte. ,,Ik sta op dit moment te kijken hoe de resten van dat pand in een vrachtwagen worden geladen”, zegt Frank Grootenboer van de stichting. ,,Het nieuwe kantoor moet begin 2021 gereed zijn.”

Wat dat pand zo speciaal maakt? Het wordt een zogeheten Premium PassiefHuis, de overtreffende trap van een bouwprincipe dat bekend staat als ‘passief bouwen’. Alles in zo’n ‘passief gebouw’ is erop gericht zo min mogelijk energie verloren te laten gaan.

Extreem goede isolatie

Zulke panden zijn bijvoorbeeld altijd gericht op het zuiden en kunnen daardoor optimaal gebruikmaken van zonnewarmte. Er is aandacht voor extreem goede isolatie: bijvoorbeeld door driedubbel glas en door warmte terug te winnen uit lucht, voordat die via een ventilatiesysteem het pand verlaat. 

Je hebt door zulke maatregelen niet of nauwelijks nog energie nodig om een passief pand te verwarmen of koelen. Dat doet de constructie zelf al.

Zonnepanelen met een kleurtje

Het kantoor dat in Etten-Leur komt, doet daar nog een duurzaam schepje bovenop. Dat gebouw wordt niet alleen extreem energiezuinig, het gaat óók nog behoorlijke hoeveelheden duurzame energie opwekken (ongeveer 36.000 KWh per jaar, genoeg voor tien huishoudens). 

Het pand krijgt een slimme, volledig recyclebare gevel. Die krijgt een dubbele isolatielaag en wordt bekleed met onder meer driedubbel glas en gekleurde zonnepanelen.

Kennis over duurzaam bouwen bundelen

In het kantoor komt, behalve voor de Stichting PassiefBouwen zelf, ruimte voor nog twee bedrijven. Daarvoor zoekt de stichting de samenwerking met andere partijen die kennis en ervaring hebben op het gebied van duurzaam bouwen.

Grootenboer: ,,We hebben met de gemeente afgesproken dat wij als informatiecentrum gaan fungeren voor duurzaam wonen en bouwen. We kunnen vanuit dit kantoor straks nieuwe campagnes starten en vormgeven. En daarbij kan het pand zelf ook een rol spelen, door mensen te inspireren en het goede voorbeeld te geven.”

Quote

Je isoleert een pand op zo'n manier, dat er nauwelijks warmte verloren gaat

Frank Grootenboer, Stichting PassiefBouwen

Het principe van passief bouwen bestaat al decennia, zegt Grootenboer. ,,En het is eigenlijk heel simpel. Je isoleert een pand op zo’n manier, dat er geen warmte of koelte verloren gaat als je het eenmaal op de gewenste temperatuur hebt.”

Dat betekent dat je niet of nauwelijks energie nodig hebt om zo’n pand nog te verwarmen. ,,En verwarming is een grote energieverbruiker, goed voor wel 40 procent van het wereldwijde energieverbruik. Als je die overbodig maakt, sla je dus een grote slag.”

Quote

Verwarming is een grote energiever­brui­ker. Als je die overbodig maakt, sla je een grote slag

Frank Grootenboer

Bij een Premium PassiefHuis, zoals het kantoorpand dat zijn stichting in Etten-Leur laat bouwen, wordt nog een vervolgstap gezet. ,,De Premium variant van passief bouwen wekt óók nog genoeg duurzame energie op om pakweg tien huishoudens van energie te voorzien. In elk geval veel meer energie dan het pand zelf nodig heeft. Je wilt zo’n gebouw zó ontwerpen, dat er een flink overschot ontstaat.”

Niet alleen op het dak

Om dat in Etten-Leur voor elkaar te krijgen, was het niet genoeg om alleen het dak vol te leggen met zonnepanelen, zoals inmiddels bij veel meer panden gebeurt. ,,We zetten daarvoor ook zonnepanelen in de gevel in. Zo vergroot je het oppervlak waarop je zonne-energie op kunt wekken.”

Maar waarom zou je meer energie op willen wekken dan je eigen pand nodig heeft? Het overschot vloeit toch gewoon weg naar het elektriciteitsnet?

Niet bij het kantoor in Etten-Leur, zegt Grootenboer. ,,Daar komen ook batterijen, die energie op kunnen slaan als de panelen meer opleveren dan we op dat moment nodig hebben. Die kunnen we dan later gebruiken, als het nacht is of als de zon een dag minder schijnt.”

Quote

Op die mooie grachten­pand­jes wil je liever geen zonnepane­len zien

Frank Grootenboer

Als dat principe bij meer gebouwen wordt toegepast, kun je daarmee ook panden die niet geschikt zijn voor zonnepanelen van zonne-energie voorzien, zegt Grootenboer. 

,,Neem die mooie grachtenpandjes in Amsterdam; daar wil je geen zonnepanelen op zien. Maar als je andere woningen in de buurt zo bouwt dat die juist meer zonne-energie opwekken dan ze zelf verbruiken, kun je dat gebrek aan panelen op andere gebouwen weer deels compenseren.”