Volledig scherm
PREMIUM
S.C.J. Heerma van Voss in 1909 in het Wright Flyer-toestel van graaf De Lambert. Heerma van Voss haalde de vliegenier en het toestel naar Etten-Leur voor de eerste gemotoriseerde vlucht vanaf Nederlandse bodem. © West-Brabants Archief

Sybrand Heerma van Voss: een man die nooit koos voor gebaande paden

Zijn molen in Leur was in dat dorp het eerste bedrijf met een stoommachine; zijn huis was een van de eerste in Brabant met een eigen telefoon. En hij was het, die ervoor zorgde dat in 1909 het allereerste gemotoriseerde vliegtuig opsteeg vanaf Nederlandse bodem. 

Sybrand Heerma van Voss was pas 18, toen hij als bescheiden kantoorklerk aan de slag ging op het kantoor van zijn oom in Roosendaal. Zo'n 75 jaar later stierf hij in Etten-Leur, als een rijk man en bekende Nederlander. 

Bij het West-Brabants Archief staat ruim 4 meter aan archiefmateriaal over het kleurrijke leven van Sybrand Heerma van Voss (1841-1934). Brieven van en aan familieleden, krantenartikelen, correspondentie over zijn talrijke projecten. Vanaf dinsdag kan iedereen er van achter het toetsenbord in ‘bladeren’. Want het West-Brabants Archief plaatst het zakelijk en persoonlijk archief van Heerma van Voss dan officieel online.